Barolo DOCG 2016 este un vin complex de culoare rosu rubiniu intens cu reflexii violacee in margini. Nasul este expresiv si generos in note florale (violete si petale de trandafir) si indicii de cirese si zmeura iar gustul are o structura eleganta si taninuri rotunde. Postgustul este proaspat si persistent.
Asocieri culinare: branzeturi maturate semidure si dure, preparate din carne de pui, carne rosie, mezeluri fine.
Maturare: 18-36 luni in baricuri frantuzesti de 5000L
In partea de nord-vest a regiunii Piemont vom gasi renumitele vinuri rosii Barbaresco obtinute exclusiv din soiul Nebbiolo. Asemeni unui vin Barolo, specificul acestor vinuri Barbaresco consta in taninuri ferme, aciditate ridicata si necesitatea unei perioade de maturare mai indelungate.
Desi Barolo si Barbaresco au multe puncte in comun, buchetul de vinuri italiene Barbaresco au o expresivitate mai feminina, mai blanda spre deosebire de buchetul de vinuri Barolo care emana o alura mai masculina si mai ferma.
Cele mai cunoscute vinuri din Piemonte sunt: Barolo, Barbaresco si Barbera d'Asti. Terroir-ul se situeaza la poalele Alpilor de Vest care incercuiesc regiunea in nord si in vest creand astfel granita naturala cu Provence, Franta. Piemont este adesea descris ca “Burgundia” Italiei.