Paharul si vinul

Cu un asa titlu s-ar zice ca e vorba despre o fabula esopiana a carei morala ar trebui sa ne indrepte gandirea si sa ne ghideze intr-un mod pozitiv spre o viata lipsita de griji si fara de necazuri. Exact asta am si urmarit deoarece folosirea corecta a paharelor cu vinul care li se potriveste ne aduce belsug si ne garanteaza un loc in imparatia cerurilor. Citeste mai mult „Paharul si vinul”

Vinuri din Africa de Sud

Notorietatea de care se bucura astazi Africa de Sud poate fi atribuita in primul rand fostului presedinte Sud African, si revolutionar anti-apartheid, Nelson Mandela, iar in al doilea vinului. De ce vinului? Pentru ca de peste trei secole in Africa de Sud se produce vin de calitate. Zone viticole cu traditie din Africa de Sud precum Constantia, Stellenbosch, Paarl si Swartland dau an de an, si mai ales dupa 1990, vinuri ce obtin medalii si punctaje foarte bune la concursuri internationale. Dintre toate aceste vinuri Pinotage-ul si Chenin Blanc-ul sunt cele mai emblematice. Citeste mai mult „Vinuri din Africa de Sud”

Riesling

Ne-am obisnuit sa credem despre orice produs ce poarta o eticheta nemteasca ca este de o calitate neindoielnica, si pe buna dreptate. Cand nemtii creeaza ceva o fac sa dureze mult si bine. Asa s-a intamplat si in cazul Riesling-ului in urma cu o jumatate de mileniu cand pe valea raului Mosel din unirea soiurilor Gouais Blanc si Traminer a iesit un soi de strugure alb, aromat, cu o aciditate foarte buna, care se adapteaza cu usurinta cam peste tot in lume unde gaseste racoare. Citeste mai mult „Riesling”

Vinho Verde

Vinho Verde… Ce frumos suna. Insa nu este vorba despre un vin, sau ma rog, de un soi de struguri ci de un terroir. Vinho Verde este o regiune viticola din Nord-Vestul Portugaliei care-si trage numele de la vinurile tinere (verzi) in sensul ca localnicilor le place sa le consume proaspete. Vinho Verde poate fi alb, rose si rosu insa s-a facut cunoscut datorita vinurilor produse aici din soiuri de struguri albi cum ar fi Alvarinho, Loureiro, Arinto si Trajadura, sau datorita cupajelor din aceste soiuri. Citeste mai mult „Vinho Verde”

Vinuri chiliene din Maipo Valley

Daca va plac vinurile de lume noua cu siguranta ati trecut si prin cateva sticle de vinuri chiliene iar in cazul in care au fost de la vreo crama din Maipo Valley sansele sunt ca ati avut parte de o experienta deosebit de placuta (sper). Cunoscuta ca si Bordeaux-ul Americii de Sud datorita Cabernet-urilor si Malbec-urilor sale de calitate, Maipo Valley a inceput sa devina un nume pe piata mondiala a vinului dupa 1980 cand s-a investit masiv in modernizarea cramelor si a procesului de vinificatie.

Cu o traditie de peste 150 de ani in vinificatie si cu un climat mediteranean la dispozitie, viticultorii si enologii din Maipo Valley reusesc sa ne surprinda an de an cu vinurile create de ei. Interesant este faptul ca multe din soiurile de struguri frantuzesti s-au adaptat aici chiar mai bine ca la ele acasa si desi faima acestui terroir se datoreaza soiurilor rosii cele albe vin puternic din spate. Sauvignon Blanc-urile si Chardonnay-urile din Maipo Valley sunt expresive, cu o aciditate excelenta si tipicitate autentica ce pot insoti mancarurile usoare de vara.

Un alt exemplu al versatilitatii acestui terroir este demonstrat de cupajele de tip bordolez precum cel de la Vina Chocalan, botezat simplu de enologul Fernando Espina, Vitrum Blend. In acest vin gasim Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc, Carmenere si Petit Verdot. Va sugerez sa le incercati pe toate deoarece merita atentia papilelor dumneavoastra.

21 shades of rosé

Desi complex rosé-ul este un vin plin de carisma ce stie sa se faca placut de la prima intalnire. Usor de baut, rosé-ul a devenit in ultimii ani, in special pe perioada verii, alegerea fireasca pentru majoritatea iubitorilor de vinuri si nu numai. Consumat singur sau langa o salata mediteraneana cu fructe de mare, rosé-ului ii place sa fie servit rece (sub 8 grade), insa la cat e de celebru sunt sigur ca stiti deja acest lucru. Citeste mai mult „21 shades of rosé”

Cava, sampania spaniolilor

Vinurile spumante nu sunt doar pentru ocazii speciale insa ele fac orice ocazie sa fie speciala. Aceasta propozitie va rog sa o asimilati ca pe o mantra si sa o repetati pana cand intelepciunea ce salasluieste in adancul ei devine una cu voi si voi una cu ea. Si pentru ca tot vine vara am ales sa va povestesc putin despre un vin spumant excelent care de multe ori este mai bun si mai pe placul buzunarelor noastre decat celebra sampanie (champagne). Citeste mai mult „Cava, sampania spaniolilor”

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé este un vin alb sec din Franta, mai precis de pe Valea Loarei, produs doar din struguri de Sauvignon Blanc. Numele vinului se trage de la localitatea Pouilly-sur-Loire si de la Blanc Fumé care este porecla data de localnici Sauvignon Blanc-ului. Se poate intampla, involuntar bineinteles, sa-l confundati cu Pouilly-Fuissé care este un vin alb, exclusiv din Chardonnay, din sudul Burgundiei dar sa revenim la Loara si al ei Pouilly-Fumé. Citeste mai mult „Pouilly-Fumé”

Marlborough, Noua Zeelanda

 

Marlborough (se pronunta la fel ca si celebra marca de tigarete) este o regiune viticola din indepartata Noua Zeelanda. Mai la dreapta pe harta de Australia. Legenda spune ca pe la sfarsitul anilor ’70 aici au aparut niste Sauvignon Blanc-uri care au transformat Marlborough dintr-o zona obscura intr-un terroir de nivel mondial. In ziua de azi in aceasta regiune se cultiva 77% din intreaga suprafata viticola a tarii iar pe langa sauvignon blanc mai gasim Pinot Noir si Chardonnay, insa acestea sunt doar date statistice. Citeste mai mult „Marlborough, Noua Zeelanda”