Rosé de Provence

Ignorat pentru mult timp dincolo de granitele Frantei, rosé-ul si-a castigat in ultimul deceniu adepti pe intreg mapamondul insa vinurile rosé nu sunt o inventie atat de recenta pe cat pare. Rosé-urile au o istorie de peste 2600 de ani in Provence cand primii colonisti greci au adus cu ei primele vite de vie in sudul Frantei de azi si au intemeiat orasul Marseille. Pe atunci vinurile rosii, datorita lipsei tehnologice de care se bucura azi producatorii de vin, aratau mai de graba precum rosé-urile actual. Citeste mai mult „Rosé de Provence”

Fructele de mare si vinul

Cred ca toti stim ca vinul alb si fructele de mare (si pestele) fac casa buna impreuna. Fie ca servim un Riesling cu niste stridii proaspat deschise, fie ca ajutam crapul prajit pe gratar sa alunece mai usor cu ajutorul unui Sauvignon Blanc, asocierile de acest gen nu dau gres nici daca am incerca. Insa in unele cazuri un Pinot Noir sau chiar un Shiraz pot aduce un plus de calitate pestelui sau fructelor de mare, dand acel ceva ce face din experienta culinara una cu totul desavarsita. Citeste mai mult „Fructele de mare si vinul”

Vin la BBQ

Suntem in mijlocul verii. La tv auzim ca vin peste noi valuri de canicula ce ne vor praji instant transformandu-ne in shish kebab-uri bipede. Cautam racoare si umbra de parca ar fi mana cereasca si asteptam ca vampirii venirea noptii. Odata ce soarele apune incepem sa simtim ca planeta ne accepta din nou si ne facem curaj sa iesim din „pesteri”. Unii preferam terasele (cu vedere spre o intindere azurie), altii propria curte, iar cei mai cutezatori dintre noi iau calea muntilor. Citeste mai mult „Vin la BBQ”

Paharul si vinul

Cu un asa titlu s-ar zice ca e vorba despre o fabula esopiana a carei morala ar trebui sa ne indrepte gandirea si sa ne ghideze intr-un mod pozitiv spre o viata lipsita de griji si fara de necazuri. Exact asta am si urmarit deoarece folosirea corecta a paharelor cu vinul care li se potriveste ne aduce belsug si ne garanteaza un loc in imparatia cerurilor. Citeste mai mult „Paharul si vinul”

Vinuri din Africa de Sud

Notorietatea de care se bucura astazi Africa de Sud poate fi atribuita in primul rand fostului presedinte Sud African, si revolutionar anti-apartheid, Nelson Mandela, iar in al doilea vinului. De ce vinului? Pentru ca de peste trei secole in Africa de Sud se produce vin de calitate. Zone viticole cu traditie din Africa de Sud precum Constantia, Stellenbosch, Paarl si Swartland dau an de an, si mai ales dupa 1990, vinuri ce obtin medalii si punctaje foarte bune la concursuri internationale. Dintre toate aceste vinuri Pinotage-ul si Chenin Blanc-ul sunt cele mai emblematice. Citeste mai mult „Vinuri din Africa de Sud”

Riesling

Ne-am obisnuit sa credem despre orice produs ce poarta o eticheta nemteasca ca este de o calitate neindoielnica, si pe buna dreptate. Cand nemtii creeaza ceva o fac sa dureze mult si bine. Asa s-a intamplat si in cazul Riesling-ului in urma cu o jumatate de mileniu cand pe valea raului Mosel din unirea soiurilor Gouais Blanc si Traminer a iesit un soi de strugure alb, aromat, cu o aciditate foarte buna, care se adapteaza cu usurinta cam peste tot in lume unde gaseste racoare. Citeste mai mult „Riesling”

Vinho Verde

Vinho Verde… Ce frumos suna. Insa nu este vorba despre un vin, sau ma rog, de un soi de struguri ci de un terroir. Vinho Verde este o regiune viticola din Nord-Vestul Portugaliei care-si trage numele de la vinurile tinere (verzi) in sensul ca localnicilor le place sa le consume proaspete. Vinho Verde poate fi alb, rose si rosu insa s-a facut cunoscut datorita vinurilor produse aici din soiuri de struguri albi cum ar fi Alvarinho, Loureiro, Arinto si Trajadura, sau datorita cupajelor din aceste soiuri. Citeste mai mult „Vinho Verde”

Vinuri chiliene din Maipo Valley

Daca va plac vinurile de lume noua cu siguranta ati trecut si prin cateva sticle de vinuri chiliene iar in cazul in care au fost de la vreo crama din Maipo Valley sansele sunt ca ati avut parte de o experienta deosebit de placuta (sper). Cunoscuta ca si Bordeaux-ul Americii de Sud datorita Cabernet-urilor si Malbec-urilor sale de calitate, Maipo Valley a inceput sa devina un nume pe piata mondiala a vinului dupa 1980 cand s-a investit masiv in modernizarea cramelor si a procesului de vinificatie.

Cu o traditie de peste 150 de ani in vinificatie si cu un climat mediteranean la dispozitie, viticultorii si enologii din Maipo Valley reusesc sa ne surprinda an de an cu vinurile create de ei. Interesant este faptul ca multe din soiurile de struguri frantuzesti s-au adaptat aici chiar mai bine ca la ele acasa si desi faima acestui terroir se datoreaza soiurilor rosii cele albe vin puternic din spate. Sauvignon Blanc-urile si Chardonnay-urile din Maipo Valley sunt expresive, cu o aciditate excelenta si tipicitate autentica ce pot insoti mancarurile usoare de vara.

Un alt exemplu al versatilitatii acestui terroir este demonstrat de cupajele de tip bordolez precum cel de la Vina Chocalan, botezat simplu de enologul Fernando Espina, Vitrum Blend. In acest vin gasim Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc, Carmenere si Petit Verdot. Va sugerez sa le incercati pe toate deoarece merita atentia papilelor dumneavoastra.