464 produse

Filtre active

Regiuni viticole

  • Europa

    <h1>Vinuri din Europa</h1> <p>Vinuri din Europa, din Franta, Italia, Spania, Germania si multe altele, inclusiv vinuri romanesti alese cu mare atentie. Vinuri rosii, vinuri albe, vinuri rose si spumante din Europa la preturi de nerefuzat. Europa poate fi considerata "mama vinului", deoarece aici, pe acest continet, mai cu seama in Georgia, a inceput istoria vinului. </p>
    • Romania
      <h1>Vinuri romanesti</h1> <p><strong>Vinuri romanesti</strong> de calitate medaliate la concursuri internationale. Romania se claseaza pe locul 12 la nivel mondial in 2019 la productia de vin, multe dintre vinurile romanesti obtinand recenzii foarte bune din partea celor mai renumiti critici de vin din lume. Cele mai importante zone viticole sunt: Podisul Transilvaniei, Dealurile Munteniei si Olteniei, Dealurile Banatului, Dealurile Crisanei si Maramuresului, Dealurile Moldovei, Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii, Nisipurile si alte terenuri favorabile din sudul tarii. Cateva dintre cele mai renumite crame cu <strong>vinuri romanesti</strong> sunt: Basilescu, Lechburg, Davino, Alira, Oprisor, Balla Geza, Bauer, Cotnari si Avincis. </p> <p></p>
      • Dealu Mare
        <h1>Vinuri Dealu Mare</h1> <p>Situate în sudul României , Podgoriile Dealu Mare se intind pe judetele Prahova și Buzău . Este cea mai compactă și mai mare zonă de cultivare a vitei de vie din România. Aceasta se imparte in 8 centre DOC.</p> <p style="padding-top: 10px;">Serve este printre primele podgorii private din Romania (din 1994) infiintata de Contele corsican Guy Tyrel de Poix. Podgoria cultiva soiuri romanesti cum ar fi Feteasca Alba, Feteasca Neagra dar si soiuri internationale: Italian Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot si Cabernet Sauvignon. Davino este o podgorie construita in 2003 care face impresie foarte buna in materie de vinuri albe si vinuri rosii romanesti. Davino produce vinuri cupajate din cate trei soiuri de struguri: Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Italian Riesling pentru vin alb respectiv Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon pentru vin rosu. Viile Metamorfosis se remarca prin soiul Negru de Dragasani dar si prin soiurile autohtone: Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Feteasca Neagra. Budureasca este unul din cei mai mari producatori de vinuri din arealul Dealu Mare. Soiurile de struguri cultivate aici sunt: Feteasca Regala, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra. Licorna Winehouse acopera urmatoarele soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Alba, Chardonnay, Tamaioasa Romaneasca, Merlot si Cabernet Sauvignon.</p>
      • Dobrogea
        <h1>Vinuri din Dobrogea</h1> <p>Regiunea (denumita si Dobruja) este o regiune de frontiera dintre Romania si Bulgaria (partea de sud). Este o regiune vitivinicola asezata intre Dunare si Marea Neagra. Clima de aici se caracterizeaza prin mult soare si ploi putine. Vom intalni vin rosu si vin alb create din soiuri autohtone cum ar fi: Feteasca Alba, Feteasca Neagra si Feteasca Regala dar si soiuri internationale: Chardonnay, Gewürztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling Italico si Tamaioasa (Muscat Blanc) pentru vinuri albe si Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir pentru vinuri rosii. Viile Dobrogei se imparte in urmatoarele podgorii: Murfatlar , intinsa pe traseul vaii Carasu si subdivizata in trei centre viticole: Murfatlar, Medgidia si Cernavoda. Urcand spre nord intalnim podgoria Istria – Babadag iar apoi Sarica-Niculitel, care-si aduna viile in trei subdiviziuni: Tulcea, Niculitel si Macin. In extremitatea sudvestica a regiunii se afla viile de la Ostrov, Oltina si Aliman urmate de viile de la Daieni si Harsova, Adamclisi, Baneasa, Mangalia si Chirnogeni.</p> <p style="padding-top: 10px;">Istoria acestori vinuri rosii si vinuri albe romanesti de la malul Marii Negre incepe odata cu coloniile grecesti. Dupa anexarea Dobrogei la Imperiul Otoman au fost introduse soiuri specific otomane: Afuz Ali, Razachie alba, Razachie rosie si Sultanica. Podgoria Murfatlar se inscrie, alaturi de Cotnari si Pietroasa, in grupa arealelor viticole romanesti in care se obtin vinuri dulci naturale din struguri culesi dupa stafidirea acestora.</p>
      • Dragasani
        <h1>Vinuri din Dragasani</h1> <p>Podgoria Dragasani face parte din arealul dealurilor Munteniei si Olteniei si este cea mai veche podgorie a Olteniei. Aceasta se întinde între Subcarpatii Getici la nord si Campia Romana la sud iar in sud-est se intinde la Vest si la Nord de orasul Dragasani, paralel cu raul Olt. Relieful are aspectul unui complex de dealuri si coline inguste cu altitudini intre 200-500 m.</p> <p style="padding-top: 10px;">Podgoria Dragasani este recunoscuta pentru cultivarea soiurilor: Cramposia Selectionata, Negru de Dragasani si Novac, soiuri cu mare potential in crearea de vinuri romanesti de calitate. Pentru vinuri albe podgoria foloseste: Cramposia Selectionata, Sauvignon Blanc, Gros Sauvignon, Pinot Gris, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca si Muscat Ottonel. Negru de Dragasani, Novac, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinot Noir, Merlot si Feteasca Neagra sunt soiurile specifice pentru vinul rosu.</p> <p style="padding-top: 10px;">Podgoria Dragasani integreaza: Crama Avincis, Crama Bauer, Crama Stirbey, Domeniul Dragasi, Casa de vinuri Isarescu, Casa de vinuri Irodache, Casa de vinuri Negrini, Via Sandu, Crama Cepari, Crama Sparleni, Domeniile Mennini si Ferma Măgureni.</p>
      • Dealurile Olteniei
        <h1>Vin din Dealurile Olteniei</h1> <p>In Oltenia, cultivarea vitei de vie si producerea vinului respecta traditia locului. Dealurile si colinele subcarpatice beneficiaza din plin de caldura si lumina, favorizand astfel recoltele bogate. In podgoriile Olteniei se cultiva in principal soiurile romanesti: Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Neagra de Dragasani, Novac, Tamaioasa romaneasca, Cramposie.</p> <p style="padding-top: 10px;">Arealul se imparte si el in mai podgorii. Domeniul Astirbei, podgoria Dragasani, evoca istoria unei vechi familii princiare si traditia obtinerii vinului, mostenita din generatie in generatie. Podgoria Severinului este situata pe Dealurile Motrului si cuprinde centrele viticole Corcova, Dealul Viilor si Segarcea. Vinuri de calitate precum Tamaioasa Romaneasca, Feteasca alba, Feteasca Regala reprezinta cu mandrie podgoria. Domeniul Segarcea a apartinut Casei Regale din Romania. Podgoria produce o gama larga de vinuri albe, vinuri rosii si vinuri rosé, premiate la nivel international, din soiurile: Viognier, Pinot Gris, Chardonnay, Syrah, Marselan, Merlot. Un alt domeniu impresionant, care odinioara a apartinut printului Anton Bibescu, este Corcova. Fermecatoare prin pitorescul ei, zona este perfecta pentru soiurile: Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir.</p>
      • Podisul Transilvaniei
        <h1>Vin din Podisul Transilvaniei</h1> <p>In regiunea viticola Podisul Transilvaniei gasim un vin romanesc de calitate cu o istorie bogata, ce dateaza de pe vremea Dacilor. Istoria cultivarii vitei de vie în spatiul carpato-danubiano-pontic incepe cu Vitis vinifera silvestris. Este vita de vie salbatica, prezenta jurul anului 7000 i.Hr. Cu o continuitate de peste veacuri, traditia vinificarii strugurilor, cu precadere din soiurile pentru vin alb, au devenit recunoscute la nivel european.</p> <p style="padding-top: 10px;">Podisul Transilvaniei este un adevarat paradis pentru vin alb sec. Cele mai reprezentative podgorii din Podisul Transilvaniei sunt: Lechinta, Tarnave, Aiud, Alba Iulia si Sebes-Apold asezate in bazinele raurilor Mures, Sebes, Tarnava Mica si Tarnava Mare pe dealuri cu inclinatie sud-vestica de pana la 550 m altitudine. Printre soiurile celebre cultivate in acest areal se numără Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel si Riesling Italian. Tot aici intalnim si Traminer Roz, soi semi-aromat, de origine germana. De-al lungul timpului s-a remarcat si aromatul vin rosu rezultat din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarca, Pinot Noir sau Feteasca Neagra, un vin romanesc puternic colorat si armonios.</p>
      • Cotnari
        <h1>Vin de Cotnari</h1> <p>Daca ne-am putea întoarce cu aproximativ 2.500 de ani în urma, am gasi pe dealul Catalinei o cetate traco-getica, ce staruia imprejurimile. Descoperirile din interiorul cetatii Catalina au adus dovezi convingatoare cu privire la existenta vitei de vie in Cotnari, tocmai de pe vremea lui Burebista (82-44 i.Hr). „Podgoriile sfinte” de la Cotnari, cum le-a numit Dimitrie Cantemir, sunt rodul unei îndeletniciri străvechi vitivinicole.Istoria a demonstrat ca soiurile de vin alb si vin rosu ale locului sunt binecuvantate rezistand bolilor, cotropitorilor si a ideologiilor politice.</p> <p style="padding-top: 10px;">Aceasta regiune vitivinicola se remarca prin dragostea ancestrala a locuitorilor pentru vinuri romanesti de calitate. Printre cele mai cunoscute soiuri romanesti cultivate in Cotnari se numara: Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Busuioaca, Grasa de Cotnari si Feteasca Neagra.</p>
      • Minis-Maderat
        <h1>Vinuri din Minis-Maderat</h1> <p>Podgoria Minis-Maderat este una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul Romaniei. Aceasta este situata la 20 km de municipiul Arad, pe dealurile adapostite de marginea vestica a Muntilor Zarandului si se întinde pe o suprafata de aproximativ 2700 ha. Amplasarea viilor pe versantii dealurilor asigura o expunere excelenta a terroirului. Vaile care pastreaza roua diminetilor de vara pana la orele amiezii permit retinerea unei aciditati corespunzatoare in strugurii soiurilor pentru vin alb. Acestia sunt destinati producerii de vinuri spumante si vinuri petiante. Un vin rosu Minis Maderat trebuie sa aiba o culoare rosie stralucitoare, cu reflexe rubiniu inchis. Podgoria Minis-Maderat are, în general, un climat temperat continental cu influente mediteraneene, subordonat influentelor specifice climatului Europei Centrale.</p> <p style="padding-top: 10px;">Soiurile pentru vinuri albe cultivate in Minis-Maderat sunt: Mustoasa de Maderat, Muscat Ottonel, Tamaioasa Romaneasca, Furmint, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling si Feteasca Regala, iar soiurile pentru vin rosu sunt: Cadarca, Pinot Noir, Burgund Mare, Cabernet Franc, Feteaca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah si Novac.</p>
    • Franta
      <h1>Vinuri frantuzesti</h1> <p><strong>Vinuri frantuzesti</strong> recunosctute la nivel mondial ce poarta semnatura unor producatori de top din zone viticole renumite ca: Bordeaux, Burgundia, Champagne, Valea Rhonului, Sudul Frantei si Valea Loirei. Selectia noastra de <strong>vinuri frantuzesti</strong> este intr-o continua expansiune deoarece Franta este si va ramane meridianul zero in tot ceea ce are legatura cu vinul de calitate. </p>
      • Bordeaux
        <h1>Vinuri din Bordeaux</h1> <p>Situata in sud-vestul Frantei, regiunea Bordeaux nu are nevoie de introducere cand vine vorba de vinuri de calitate. Este una din cele mai importante si prestigioase zone viticole din lume. O mare parte din ceea ce inseamna vinuri de Bordeaux sunt vinuri rosii seci. Cele mai bune vinuri, dar si cele mai scumpe, sunt cele din subregiunile Haut-Medoc, Saint-Emilion, Pomerol, Margaux, Sauternais, Entre-Deux-Mers.</p> <p style="padding-top: 10px;">Soiurile principale folosite la producerea vinurilor rosii de Bordeaux sunt: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot. Iar pentru vinurile albe din Bordeaux se folosesc: Semillon si Sauvignon Blanc. Revenind la vinul rosu, in Bordeaux avem doua stiluri influentate de pozitia geografica. Asadar avem vinuri de Bordeaux “Left Bank” in care predomina soiul Cabernet Sauvignon, respectiv “Right Bank” in care Merlot este soiul principal din cupaj.</p> <p style="padding-top: 10px;">Vinul de Bordeaux poate fi clasificat in mai multe feluri. Unele dintre acestea ne ajuta sa identificam pe cei mai buni producatori regionali de vin. Crus Artisan sunt mici producatori artizani din Médoc, Crus Bourgeois sunt producatorii din Médoc care tin de calitatea si caracterul local al vinului, Crus Classés de Graves este o clasificare a producatorilor din Graves din anul 1953 (revizuita in 1959), Crus Classés de Saint-Émilion clasifica cei mai buni producatori din Saint-Émilion revizuita o data la 10 ani iar Crus Classés de 1855 este o clasificare a producatorilor din Medoc si Graves dar si a vinurilor dulci din Sauternes si Barsac din 1855.</p> <p></p>
      • Chablis
        <h1>Vinuri din Chablis</h1> <p>Chablis este un areal viticol cu o indelugata istorie. Asezata in nordul extrem al regiunii Burgundia, foarte aproape de Champagne, aici se produc vinuri albe din renumitul soi Chardonnay. Terroir-ul chablisian este pozitionat pe soluri calcaroase care confera o nota de mineralitate pregnanta vinurilor, o calitate ideala in asocierea vinului cu stridii.</p> <p style="padding-top: 10px;">Arealul Chablis este la randul lui subdivizat in patru apelatiuni: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru si Chablis Grand Cru. O mare parte din vinuri din Chablis sunt vinuri albe de calitate ce se remarca prin puritatea, prospetimea, eleganta si desigur mineralitatea provenita din terroir. Spre deosebire de celelalte vinuri chardonnay de pe piata, in Chablis nu vom gasi vinuri baricate.</p>
      • Burgundia
        <h1>Vinuri din Burgundia</h1> <p>Daca esti in cautarea unui vin rosu sau a unui vin alb din Burgundia ai ajuns exact unde trebuie. Vinurile din Burgundia reprezinta pentru majoritatea pasionatilor de vinuri de calitate expresia perfectiunii, fiind totodata un ambasador global deoarece cand ne gandim la vin frantuzesc, alaturi de cele din Bordeaux, vinurile din Burgundia sunt in capul listei. Productia de vin din Burgundia, in special din soiurile Pinot Noir si Chardonnay, a fost, este si va fi un pilon al economiei acestei regiuni. Primele referiri despre viticultura regiunii dateaza din sec. I, iar in Evul Mediu calugarii cistercieni au continuat traditia contribuind masiv la importanta acestui segment, alaturi de aristocratia vremii.</p> <p style="padding-top: 10px;">Din Chablis pana in Macon, arealul extrem de divers si complex, fragmentat de relief si clima ne propune o gama generoasa de vinuri albe si vinuri rosii de calitate superioara. Cele 84 Apelatiuni de Origine Controlata (AOC) ce intregesc regiunea vitivinicola Burgundia sunt impartite in patru categorii: Appellations Regionales, Appellations Villages, Appellations Premieres Crus si Appellations Grands Crus. Fiecare dintre ele indicand gradul de calitate al vinurilor si jucand rolul de “certificat de autenticitate”, totodata atragand atentia asupra calibrul terroirului. Asadar, ramane doar sa comanzi vin din Burgundia din selectia noastra pentru a te convinge de complexitatea si calitatea imbuteliata in fiecare sticla.</p>
      • Cahors
        <h1>Vinuri din Cahors</h1> <p>Cahors este un orasel din sud-vestul Frantei, la 160 km Est de Bordeaux. In ceea ce priveste viticultura, regiunea Cahors are o indelungata istorie strans legata de soiul Malbec. Alte soiuri reprezantative pentru Cahors sunt: Tannat si Merlot din care se produc vinuri rosii in cantitati mai mici. Regiunea Cahors se distinge de celelalte regiuni din sud-vestul Frantei datorita absentei din cupaje a soiurilor Cabernet Sauvignon, respectiv Cabernet Franc.</p> <p style="padding-top: 10px;">Renumitul vin rosu din Cahors trebuie sa aiba in general o culoare rubiniu inchisa, o textura catifelata, un complex aromatic usor vegetal cu tonuri expresive de cirese negre si insertii lemnoase de cedru, caracteristici datorate in mare parte soiului malbec.</p>
      • Champagne
        <h1>Champagne</h1> <p>Champagne este o regiune viniviticola care si-a castigat notorietatea datorita unui vin spumant pe care-l cunoastem cu totii: sampania. Denumirea de sampanie/champagne este controlata si poate fi utilizata doar pentru vinurile spumante din urmatoarele apelatiuni: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne si Côte des Bar. Din punct de vedere al calitatii, din cele cateva sute de localitati ce intregesc regiunea Champagne doar 42 sunt Premier Cru si 17 Grand Cru, restul fiind Autre Cru.</p> <p style="padding-top: 10px;">Pentru obtinerea unei sampanii de calitate se folosesc soiurile: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Munier. Regiunea Champagne produce atat vinuri spumante non vintage cat si sampanii vintage apreciate in toata lumea. Un vintage este doar acela care intruneste toate conditiile optime de vinificare.</p>
      • Provence
        <h1>Vin din Provence</h1> <p>Regiunea istorica Provence este asezata de-a lungul coastei mediteraneene, intre raul Rhone la vest si Coasta de Azur la est. Primele mentiuni cu privire la productia de vin provençal dateaza de circa 2600 ani, fiind considerata cea mai veche regiune viticola a Frantei. De asemenea este singurul loc in care accentul cade preponderent pe vinuri rosé.</p> <p style="padding-top: 10px;">Relieful divers si clima mediteraneana, completate de soluri calcaroase, sisturi cristaline si roci vulcanice creeaza conditii excelente pentru producerea de vin rosé. Printre cele maai cultivate soiuri de struguri in regiunea Provence gasim: Rolle (aka Vermentino), Ugni Blanc (aka Trebbiano), Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne si Grenache Blanc - la vinuri albe; iar pentru vinuri rosii si vinuri rosé: Ghrenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Counoise, Tannat, Cabernet Sauvignon.</p>
      • Languedoc-Roussillon
        <h1>Vin din Languedoc-Roussillon</h1> <p>Ca suprafata Languedoc-Roussillon este cea mai mare zona vitivinicola din lume. Regiunea se afla in sudul Frantei, la est de Nimes si Montpellier, de-a lungul Mediteranei pana la granita cu Spania.</p> <p style="padding-top: 10px;">Podgoriile pun mare accent pe vinuri cupajate, pe vinuri spumante Blanquette de Limoux, pe vinuri fortifiate si pe vinuri rosé in Côtes du Roussillon. Languedoc si Roussillon difera intre ele atat prin stilul de vinificare cat si din punct de vedere cultural. Languedoc produce vinuri rosii fructate, corpolente si complexe iar Roussillon se axeaza pe vinuri fortifiate. Daca Languedoc are un aer frantuzesc in esenta; Roussillon a fost preluat de la spanioli abia in sec 17, iar influentele catalane sunt vizibile.</p> <p style="padding-top: 10px;">Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvedre, Grenache, si Syrah sunt o parte din soiurile de struguri pentru vinuri rosii iar Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Bourboulenc, Chenin Blanc, Grenache Blanc, Piquepoul, Marsanne si Roussanne sunt soiurile specifice pentru vinuri albe.</p>
      • Côtes du Rhône
        <h1>Vinuri din Côtes du Rhône</h1> <p>Valea Rhonului este o regiune vitivinicola asezata pe cele doua maluri ale raului Rhone, intre Vienne si Avignon, la sud de Lyon. Terroir-ul de pe malul nordic al Rhonului are o clima continentala cu veri toride si ierni geroase. Aici a aparut faimosul Syrah, sau Shiraz cum ii spun anglofonii. Podgoriile din regiune pun foarte mare accent pe vinuri rosii seci de calitate create din Syrah, dar vom gasi si vinuri albe din soiurile Viognier, Marsanne si Roussanne.</p> <p style="padding-top: 10px;">Pe malul sudic al Rhonului plantatiile se bucura de o clima mediteraneana influentata de vantul Mistral. Asadar verile sunt lungi si calde iar iernile blande, cu precipitatii mai scazute decat in partea nordica. Grenache si Mourvedre sunt soiurile de vin rosu care impreuna cu Syrah formeaza un vin cupajat de foarte buna calitate cunoscut printre degustatori sub acronimul GSM. Podgoriile cele mai importante din regiunea sudica sunt: Gigondas, Lirac si bineinteles Châteauneuf-du-Pape.</p>
      • Pouilly-Fumé
        <p>Pouilly Fumé este o regiune vitivinicola de pe Valea Loarei. S-a facut remarcata datorita productiei de vin alb din soiul Sauvignon Blanc. Specificul acestui vin alb consta in arome fumé, sau ca de praf de pusca. In Pouilly Fumé se produc exclusiv vinuri albe cu AOC Pouilly-sur-Loire, Chasselas. Pouilly sur Loire este locul de unde provin aceste vinuri albe, iar ca si o paranteza locuitorii din zona cand se refera la Sauvignon Blanc folosesc pseudonimul, “Blanc Fumé”.</p>
    • Spania
      <h1>Vinuri spaniole</h1> <p><strong>Vinuri spaniole</strong> de la cele mai importante crame din Spania. <strong>Vinuri spaniole</strong> de la producatori de vin din Rioja, Catalunia, Jumilla, Ribera del Duero si Galicia. Printre cele mai cautate varietati de <strong>vinuri spaniole</strong> se numara: Cava, Garnacha, Tempranillo, Monastrell, Mencia si Verdejo.  </p>
      • Rioja
        <p>Rioja Denominación de Origen Calificada (DOCa) este cea mai cunoscuta regiune vitivinicola din Spania. Vinul face parte din cultura regiunii aproape neintrerupt inca din antichitate. Regiunea ne ofera vinuri rosii de calitate in mare parte din soiurile Tempranillo si Garnacha. Desi aici gasim si vinuri albe Rioja Blanco acestea se produc in cantitati mai mici ele fiind produse din soiurile: Viura (Macabeo), Chardonnay, Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Verdejo si Sauvignon Blanc.</p> <p style="padding-top: 10px;">Rioja este formata la randul ei din trei subregiuni: Rioja Alta in vest, Rioja Alavesa in nord si Rioja Oriental in est. Rioja Alta asa cum ne sugereaza si numele este asezata la o altitudine mai mare fata de celelalte doua. Solurile sunt argiloase, iar vinurile rezultate sunt mai elegante. Rioja Alvesa vine in continuarea regiunii Rioja Alta. Este formata aproape in totalitate din soluri calcaroase motiv pentru care vom avea vinuri seci cu o prospetime pregnanta. Rioja Oriental este o subregiune cu influente mediteraneene, climat bland si soluri diversificate. Conditiile sunt prielnice mai ales pentru soiul Garnacha. Asadar vom avea vinuri rosii mai corpolente decat in celelalte doua subregiuni.</p> <p style="padding-top: 10px;">In Rioja exista in trecut o preferinta pentru baricurile din stejar american dar in prezent o mare parte din crame folosesc un amestec din stejar american si stejar frantuzesc. Vinul Rioja este clasificat in functie de perioada petrecuta in butoaie. Astfel vom avea urmatoarele categorii de calitate: Joven, Crianza, Reserva si Gran Reserva, pe care le puteti incerca din selectia de mai jos.</p>
      • Jumilla
        <h1>Jumilla</h1> <p>Regiunea vitivinicola Jumilla din Murcia are o istorie foarte bogata. Vinul si cultura vinului isi are inceputurile in perioada coloniilor grecesti. Peisajul regiunii Jumilla este pictat cu vai largi si platouri intrerupte de lanturi muntoase care traverseaza Murcia dinspre mare inspre Platoul Central.</p> <p style="padding-top: 10px;">In DO Jumilla se foloseste preponderent soiul Monastrell atat pentru vinuri rosii cat si pentru vinuri rosé. Soiul Monastrell reprezinta 80% din productia zonei, iar restul de 20% fiind completat de soiurile Garnacha, Garnacha Tintorera si Cencibel. Recent au fost permise si soiuri mai internationale: Syrah, Merlot si Cabernet Sauvignon. In materie de vin alb se folosesc soiurile Macabeo, Airén, Pedro Ximénez, Malvasia si Chardonnay. Un vin rosu de Jumilla trebuie sa contina minim 80% Monastrell. Aceeasi regula se aplica si la vinul rose. Jumilla Dulce (i.e. vin dulce) poate fi creat in toate cele trei culori: vin rosu, vin rosé sau vin alb.</p>
      • Catalonia
        <p>Catalonia are un specific aparte in materie de vin rosu si vin alb fata de restul Spaniei avand o puternica influenta frantuzeasca. Clima catalana este partial mediteraneana. Spre interiorul continentului avem o clima continental-arida ce alterneaza cu frontul mai racoros dinspre poalele dealurilor. Pe portiunile mai inalte se cultiva soiurile specifice renumitului vin spumant Cava: Macabeo, Parellada, Xarel-lo si Chardonnay. Tot în Catalonia gasim soiurile de struguri: Tempranillo (Ull de Llebre), Garnacha si Monastrell plus alte soiuri internationale specifice regiunii Bordeaux.</p>
      • Ribera del Duero
        <p>Ribera del Duero este o regiune vitivinicola importanta din Castilla y Leon, in nordul Spaniei. Aici se produc unele dintre cele mai bune vinuri rosii rezultate din soiul Tempranillo. Solurile fiind formate din straturi de calcar, argile, marna si creta ofera vitelor de vie un complex mineral bogat care se refleca si in gustul vinurilor.</p> <p style="padding-top: 10px;">Conform regulilor impuse de D.O., un vin rosu Ribera del Duero (vinos tintos) trebuie sa contina un minim de 75% Tempranillo. Completarea se face in mare parte din Cabernet Sauvignon, Merlot si Malbec. Soiurile Albillo sau Garnacha sunt permise in cantitati de 5% cu specificatia ca soiul Garnacha este mai mult in vinuri rosé. Albillo este singurul soi pentru vin alb cultivat in regiunea Ribera del Duero.</p>
    • Italia
      <h1>Vinuri Italiene</h1> <p>Descopera in selectia Rewine unele dintre cele mai bune vinuri italiene. Gasesti o gama diversa de vinuri italiene de la crame cu traditie din cele mai renumite regiuni viticole. Vinuri italiene din Toscana, Veneto, Puglia, Piemonte si alte regiuni viticole importante. </p>
      • Veneto
        <h1>Vinuri din Veneto</h1> <p>Veneto este o regiune vitivinicola importanta din nordul Italiei. Din punct de vedere administrativ alaturi de Trentino-Alto Adige si Friuli-Venezia Giulia formeaza departamentul Triveneto. Desi este mai mica decat celelalte regiuni vitivinicole din Italia – Piedmont, Toscana, Lombardia, Puglia si Sicilia – Veneto produce o cantitate mai mare de vin. Pe langa vinuri rosii Valpolicella , Amarone si vin dulce Recioto, 25% din regiune pune accent pe vinuri spumante sub apelatiunea DOC/DOCG. Vinurile cupajate Valpolicella folosesc soiurile autohtone Corvina, Rondinella si Molinara.</p> <p style="padding-top: 10px;">Din punct de vedere geografic Veneto este impartita in trei. In partea de nord-vest la poalele Alpilor, pe marginea estica avem tarmul Lacului Garda. In partea de est al lacului, la nord de Verona se afla Valpolicella cu subregiunea Valpantena iar la est de Valpolicella, Soave. Vinurile cupajate Valpolicella au la baza soiurile autohtone Corvina, Rondinella si Molinara iar Garganega si Trebbiano sunt soiurile cheie pentru elegantul vin alb Soave. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir (Pinot Nero) si Carmenere au mare succes aici impreuna cu Pinot Grigio si Tocai Friulano. In partea de nord a regiunii dincolo de raul Piave, Prosecco este cel care domina.</p>
      • Toscana
        <h1>Vinuri din Toscana</h1> <p>Toscana este cea mai cunoscuta regiune vitivinicola de vinuri italienesti. Faima se datoreaza peisajului pitoresc ce inconjoara intreg arealul si vinurilor sale de exceptie: Chianti, Brunello di Montalcino si Vino Nobile di Montepulciano. Pe langa vin rosu, Podgoriile Toscana produc vinuri albe seci de buna calitate. Vernaccia di San Gimignano a fost apreciat de insusi poetul medieval Dante Alighieri. Tot aici vom gasi vinuri albe dulci “Vin Santo” si vinuri rosii dulci “Elba Aleatico Passito foarte apreciate si ele.”</p> <p style="padding-top: 10px;">Soiul autohton intalnit in aproape toate vinurile rosii din Toscana este Sangiovese. De-al lungul timpului acesta a primit mai multe apelative in functie de regiunea de provenienta. Asadar in Brunello di Montalcino se va numi Brunello; in Montepulciano va fi Prugnolo Gentile iar in Morellino di Scansano se va numi Morellino. Vinul rosu cupajat Chianti este creat la randul lui din soiul Sangiovese si din cantitati mai mici de Canaiolo dar si de Cabernet Sauvignon sau Merlot. Intr-un vin autentic din Toscana soiurile autohtone vor fi cele dominante chiar daca in compozitie se vor regasi si nume internationale.</p>
    • Moldova
      <h1><span>Vinuri moldovenesti</span></h1> <p><span><strong>Vinuri moldovenesti</strong> recunoscute la nivel global, Republica Moldova avand o industrie a vinului foarte bine dezvoltata. Cateva dintre zonele in care se produc <strong>vinuri moldovenesti</strong> sunt: Balti, Codru, Nistreana, Comrat. Cea mai mare colectie de <strong>vinuri moldovenesti</strong>, aproximativ 1,5 milioane de sticle, este cea de la <em>Milestii Mici,</em> fiind considerata de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume.</span></p>
    • Ungaria
      <h1>Vin unguresc</h1> <p>Cel mai cunoscut <strong>vin unguresc</strong> este cel de Tokaji, o regiune viticola din nordul tarii ce se intinde pe 6000 de hectare. Calitatea unui <strong>vin unguresc</strong> de Tokaji este data de solul vulcanic pe care este vita de vie si de clima favorabila. Potrivit legentei primul <strong>vin unguresc</strong> Tokaji Aszu a fost produs de Laczko Mate Szepi in anul 1630.</p> <p>Cele mai cunoscute zone in care se produce <strong>vinuri unguresti</strong> sunt: Tokaj-Hegyalja, Villány-Siklós, Szekszárd, Sopron.</p>
    • Germania
      <h1>Vin din Germania</h1> <p>Vin din Germania de calitate selectat din zone viticole cu traditie. Germania are o istorie indelungata in producerea vinului, primele podgorii datand inca din perioada Imperiului Roman. In prezent exista 13 regiuni viticole bine stabilite ce produc vinuri de calitate, iar aici se afla si cea mai abrupta podgorie din Europa - Bremmer Calmont pe Mosel. </p>
    • Austria
      <h1>Vin din Austria</h1> <p>Vin din Austria din regiuni viticole cu traditie. Güner Veltliner este cel mai plantat soi de strugure in Austria. Avand particularitati aromatice de citrice si piper verde Grüner Veltliner a devenit foarte apreciat printre gastronomi si degustatori fiind considerat cel mai bun vin din Austria.</p>
    • Portugalia
      <h1>Vin portughez</h1> <p><strong>Vin portughez</strong> de calitate de pe valea raului Douro, una dintre cele mai importante regiuni viticole ale peninsulei Iberice. Vinho verde este un vin portughez tanar ce poate fi vinificat in alb, rose sau rosu si care de obicei este consumat la scurt timp dupa imbuteliere. Vinho verde devine usor efervescent in timpul fermentatiei malolactice insa nu destul pentru a intra in categoria vinurilor semi-spumante. Usor si proaspat, vinho verde si-a castigat faima intr-un timp relativ scurt devenind unul din cele mai apreciate vinuri portugheze de pe piata internationala.</p> <p></p> <p></p>
    • Macedonia de Nord
      <h1>Vinuri din Macedonia de Nord</h1> <p>Vinuri din Macedonia de Nord calitate superioara atent alese pe gustul vostru ce va vor imbogati experienta olfactiva si va vor bucura simturile. Selectia noastra de vinuri din Macedonia va sta la dispozie atat cu soiuri internationale cum sunt Syrah si Cabernet Sauvignon dar si cu soiuri macedonene precum Vranec.</p>
  • Oceania

    <h1 dir="ltr"><span>Vinuri din Oceania</span></h1> <p dir="ltr"><span>In categoria Vinuri din Oceania se regasesc vinuri din Australia si vinuri din Noua Zeelanda. Oceania este un continent pluri-insular situat intre oceanul Pacific si Indian, insa in ce priveste vinurile de calitate Australia si Noua Zeelanda sunt fruntase datorita diversitatii climatice si de terroir. Modui de vinificare adoptat de enologii celor doua tari din emisfera sudica este unul de “lume noua” datorita aromelor puternic fructate ce se regasesc in toate vinurile create aici.</span></p> <p><span id="docs-internal-guid-5a531a06-df47-b2bf-2b53-a9b7fa9fce08"><br /><span>Cele mai intalnite vinuri din Oceania sunt produse din soiuri de struguri precum Shiraz, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc sau Chardonnay, insa dintre toate Shiraz-ul este cel mai celebru. La Rewine aveti ocazia sa achizitionati de la faimoasa crama Penfolds unul dintre cele mai bune Shiraz-uri din lume: <a href="https://www.rewine.ro/penfolds-grange-shiraz-2010.html">Grange Shiraz 2010</a></span><span>.</span></span></p>
    • Australia
      <h1>Vin australian</h1> <p><strong>Vin australian</strong> de calitate superioara din Barossa Valley, McLaren Vale si Clare Valley. Australia este una dintre cele mai importante tari producatoare de vin din lume, aflandu-se pe al saselea loc in clasamentul mondial.</p> <p>Un vin australian este clasificat ca un vin de lume noua, iar industria vinului in Australia se afla in continua dezvoltare, cercetand si evoluand in noi tehnici constant.</p> <p>Din punct de vedere al reliefului si al climei, Australia este o tara foarte larga, existand atat mai multe tipuri de clima, cat si de relief. Din acest motiv, productia de vin australian este diversa si dezvolta diferite caracteristici in functie de zona.</p> <p>Ca si soiuri, Australia este cunoscuta pentru soiul Shiraz, dar produce si Riesling fructat si aromat si un exceptional Chardonnay.</p>
    • Noua Zeelanda
      <h1>Vin din Noua Zeelanda</h1> <p>Vin din Noua Zeelanda din renumita regiune viticola Marlborough, locul unde s-a dat startul epocii moderne a industriei vinului neozeelandez. Noua Zeelanda are o istorie noua in ceea ce priveste productia vinului, primele atestari datand numai din anul 1819; perioada recenta comparativ cu tarile europene.</p> <p></p> <p>In Noua Zeelanda s-au facut remarcate, in special, vinuri din regiunea Marlborough, Sauvignon Blanc fiind strugurele care s-a adaptat cel mai bine terroir-ului de aici, insa aici se mai produc vinuri si din Pinot Noir, respectiv Chardonnay.</p> <p>O alta regiune celebra pentru soiul Pinot Noir este Central Otago, deoarece pe acest pamant sunt realizate vinuri dense si corpolente, cu o aroma intensa de fructe negre.</p>
  • Africa

    <h1 dir="ltr"><span>Vinuri din Africa</span></h1> <p dir="ltr"><span>Vinuri din Africa selectate cu mare atentie si reprezentative pentru acest continent. In urma ultimelor clasamente, Africa se poate incadra deja intre marii producatori de vin ai lumii, avand primele vii plantate inca din anul 1655 in Africa de Sud, aceasta fiind colonizata de englezi, capatand si caractere frantuzesti, nemtesti si portugheze.</span></p> <p dir="ltr"><span>Nordul Africii este de asemenea recunoscut pentru productie de vin, in special in tari precum Maroc, Algeria sau Tunisia, unde exista si astazi influente europene, frantuzesti si spaniole.</span></p> <p dir="ltr"><span>Climatul si relieful continentului difera de la nord la sud, de aceea orice vinuri din Africa ofera o experienta diferita si inediata. Expertii ReWine au colindat Africa si v-au pregatit o selectie delicioada de vinuri.</span></p> <p></p> <p></p>
    • Africa de Sud
      <h1>Vin Africa de Sud</h1> <p>Africa de Sud s-a remarcat in emisfera sudica prin traditia sa in viticultura de peste 300 de ani. Din punct de vedere stilistic un vin de Africa de Sud se regaseste la rascrucea dintre vinul de lume veche si vinul de lume noua, iar dintre cele mai emblematice soiuri din care se produce vin in Africa de Sud enumeram: Pinotage, Chenin Blanc, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc si Chardonnay.</p> <p>O caracteristica foarte importanta in ce priveste Africa de Sud este climatul mediteranean influetat de cele doua oceane cu care se invecineaza, Atlantic, respectiv Indian. Din acest motiv cea mai importanta zona vitivinicola pentru productia de vin Sud African se afla in apropierea orasului Cape Town, mai exact regiunea Western Cape. Aceasta regiune imensa in care se afla cele mai importante terroir-uri din Africa de Sud (Cape Town, Paarl, Stellenbosch, Worcester) este compusa dintr-un relief diversificat format din munti, dealuri, vai si podisuri. O alta regiune renumita pentru productia de vin in Africa de Sud este Orange River pozitionata in proximitatea desertului Kalahari. </p>
  • America de Nord

    <h1 dir="ltr"><span>Vinuri America de Nord</span></h1> <p dir="ltr"><span>Vinuri din America de Nord aduse din regiuni celebre, inclusiv Napa Valley si Sonoma Valley. America de Nord este recunoscuta in special pentru zonele viticole din California, SUA, statul fiind si cel mai mare producator de vinuri de pe acest continent. Datorita unei productii atat de vaste, America de Nord se claseaza pe locul doi mondial, imediat dupa Europa, aceasta datand de peste 300 de ani.</span></p> <p dir="ltr"><span>ReWine va propune o selectie de soiuri clasice, precum Cabernet Sauvignong, Pinot Noir sau Chardonnay aflate sub influenta terroir-urilor Americii de Nord.</span></p> <p></p> <p></p>
    • SUA
      <h1>Vinuri din SUA</h1> <p>In Statele Unite ale Americii, pe scurt SUA, se produce vin de peste 300 de ani ocupand in prezent un prestigios loc patru in clasamentul mondial al tarilor producatoare de vin, insa ascensiunea americana in lumea buna a vinurilor a inceput destul de tarziu. Vinuri din SUA de calitate superioara capabile sa concureze cu vinurile frantuzesti au aparut abia in urma cu patru decenii cand un chardonnay apartinand cramei Chateau Montelena si un cabernet sauvignon al acum renumitei crame Stag's Leap au castigat The 1976 Judgement of Paris, fiecare la categoria sa, demonstrand intregii lumi ca vinurile californiene pot fi oricand o alternativa pentru iubitorii de vinuri fie ei chiar si dintre cei mai pretentiosi.</p> <p> </p> <p>Desi aproximativ 90% din productia de vinuri din SUA provine din California vin se produce in majoritatea statelor dar la un nivel calitativ ridicat putem aminti doar cateva precum Oregon, Washington si New York. Varietatea terroir-urilor si a conditiilor climaterice de pe teritoriul SUA ofera multor soiuri de struguri conditii optime si implicit vinificatorilor materie prima de cea mai inalta calitate.</p> <p> </p> <p>In categoria noastra pentru vinuri din SUA veti gasi vinuri din Napa si Sonoma din soiurile urmatoare: Chardonnay, Grenache Gris, Muscat de Alexandria, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon si Merlot.</p>
  • America de Sud

    <h1 dir="ltr"><span>Vinuri America de Sud</span></h1> <p dir="ltr"><span>Vinuri din America de Sud selectate pe gustul vostru de catre expertii Rewine. America de Sud este recunoscuta pentru varietatea vinurilor sale, vinuri de lume noua, devenite populare in perioada contemporana.</span></p> <p dir="ltr"><span>Traditia productiei de vinuri in America de Sud a luat nastere in urma colonizarilor spaniole, in secolul XVI. Soiurile de strugure europene, ca de exemplu Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, au creat vinuri corpolente, puternice si parfumate pe terroir-urile Americii de Sud. Mai mult decat atat, soiuri precum Malbecul in Argentina, Camenere in Chile si Tannatul in Uruguay au atins potentialul maxim pe terroir-urile acestui continent.</span></p> <p dir="ltr"><span>Caracteristicile unice ale vinului din America de Sud sunt date de clima si relieful continentului, cu influente puternice ale Oceanelor Atlantic si Pacific, si a altitudinilor ridicate ale viilor.</span></p> <p></p> <p></p>
    • Chile
      <h1>Vinuri chiliene</h1> <p dir="ltr"><span>Chile este una dintre cele mai renumite tari producatoare de vin din lume ocupand locul patru in ierarhia mondiala si locul intai in ce priveste exportul de vinuri. Calitatea superioara a vinurilor chiliene se datoreaza in primul rand conditiilor climaterice si a reliefului deluros-muntos, majoritatea podgoriilor aflandu-se in proximitatea Anzilor.</span></p> <p dir="ltr"><span>Istoria productiei de vinuri chiliene incepe odata cu prezenta spaniolilor care au colonizat in secolul XVI teritoriul actual al acestei tari Sud Americane. Mai tarziu, in secolul XIX, un val de investitori francezi au demarat actiuni ample de reconversie a vitelor de vie cu soiuri de struguri frantuzesti precum Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec si Carmenere acestea adaptandu-se perfect terroir-urilor chiliene. Dintre toate Carmenere este si cel mai emblematic.</span></p> <p dir="ltr"><span>Cele mai cunoscute zone vitivinicole din Chile se afla in aproprierea capitalei statului, Santiago, iar dintre acestea enumeram: Maipo Valley, Curico Valley si Casablanca Valley. De aici provin si cele mai bune vinuri chiliene, intreaga regiune fiind pozitionata paralel cu Mendoza, renumita regiune viticola argentiniana.</span></p> <p dir="ltr"><span>Datorita unicitatii terroir-urilor chiliene s-a adoptat un stil vinificatie organinca si biodinamic inconfundabil. In portofoliul Rewine veti descoperi o gama variata de vinuri chiliene de la spumante, la vinuri albe si desigur unele dintre cele mai bune vinuri rosii premiate la concursuri internatioale si apreciate de cei mai importanti critici de vin de la care au obtinut punctaje mari si foarte mari.</span></p> <p></p> <p></p>
    • Argentina
      <h1>Vin argentinian</h1> <p><strong>Vin argentinian</strong> din renumita zona viticola Mendoza. Din Mendoza provine peste 60% din productia anuala de vin argentinian. Argentina este al cincilea producator mondial de vin din lume, iar Malbecul este soiul de strugure ce da cel mai bun <strong>vin argentinian</strong>.  </p>
    • Uruguay
      <h1>Vinuri din Uruguay</h1> <p>Uruguay se afla pe locul patru in ce priveste productia de vinuri la nivel de America de Sud. De mai bine de 250 de ani in Uruguay se cultiva vita de vie nobila dar pe piata Europeana consumul de vinuri din Uruguay este inca intr-un stadiu incipient. Regiunile viticole cele mai cunoscute din Uruguay sunt Canelones, Montevideo si San Jose, regiuni aflate in sudul tarii, iar cel mai renumit soi este Tannat-ul care de altfel este emblematic pt Uruguay, cum de altfel este si Malbecul pentru Argentina sau Camenere pentru Chile. Tannat-ul este un soi adus din Franta si s-a dezvoltat precum un vin tipic frantuzesc, datorita terroir-urilor si a climei influentate de oceanul Atlantic. Astazi, Tannatul Uruguayan se distanteaza de aceste trasaturi frantuzesti, deoarece capata caracteristicile unui vin de lume noua fiind mult mai corpolent. Pe langa Tannat, Uruguay se remarca si prin cupajele sale specifice, mai exact amestecuri originale de vinuri rosii. Daca sunteti in cautarea unei experiente exotice si unice, alegeti selectia noastra de vinuri din Uruguay.</p>
  • Asia

    <h1>Vinuri din Asia</h1> <p>Cel mai mare continet al planetei, Asia, se intinde de la Marea Mediterana pana la Pacific si de la Cercul Polar la Oceanul Indian. Diversitatea climatica si de relief prezinta multe obstacole insa ofera si surprize din punct de vedere al conditiilor optime pentru cultivarea vitei de vie. Din punct de vedere istoric  s-au produs vinuri in Asia inca de pe vremea fenicienilor (2500 I.e.n.) ei fiind in primul rand responsabili de comertul cu vin in bazinul mediteranean si de proliferarea viticulturii in acest spatiu. In partea estica a Asiei vinul din struguri a inceput sa fie produs in India de azi pe filiera persana (circa 300 I.e.n.) si mai tarziu datorita coloniilor portugheze din Goa. In China, primele plantatii de vita de vie au fost facute abia la sfarsitul secolului 19 cand diplomatul chinez Zhang Bishi achizitiona din SUA peste jumatate de milion de plante din diferite soiuri. Acesta aveau sa reprezinte primul demers solid spre topul tarilor producatoare de vinuri si dupa mai bine de un secol de la acel moment China ajunge in 2018 sa ocupe locul 8 mondial.</p>
    • China
      <h1>Vin din China</h1> <p>China este de departe cel mai mare producator asiatic de vin, generand in ultimii 5 ani in jur de 11,5 - 13,5 milioane de hectolitri. Din 2010, China a consumat anual 17,5 milioane de hectolitri de vin, cea mai mare parte fiind de productie autohtona, urmatoarele preferinte fiind vinurile frantuzesti si australiene. Din punct de vedere istoric productia de vin a inceput in China abia din 1892, odată cu infiintarea Changyu Winery.</p> <p>Printre investitorii cei mai renumiti, responsabili de avantul viticulturii chineze, amintim Pernod Ricard, Moët Hennessy, Diageo si familia Rothschild. Acestea pot fi considerate un garant al calitatii vinurilor din China si ca acestea vor deveni in anii ce urmeaza un factor important pe piata globala a consumatorilor de vin. Ningxia este regiunea cu cel mai mare potential, iar ca si subregiune mentionam Muntele Helan, de unde vin si vinurile cramei Changyu Moser XV.</p>