Vinuri din Bordeaux

Bordeaux este cea mai cunoscuta regiune viticola a lumii cu un total de 120000 hectare de vita de vie cultivata in cele 60 de apelatiuni ale sale iar in prezent sunt 7375 de chateau-uri care produc an de an peste 10000 de vinuri diferite (etichete). Celebritatea acestei regiuni i se datoreaza lui Napoleon al III-lea care in 1855 cere o clasificare a celor mai bune vinuri din Bordeaux pentru a fi prezentate in cadrul Expotiziei Universale de la Paris din acelasi an.

 

Desi in Bordeaux se produc atat vinuri rosii cat si vinuri albe primele au avut un impact mai mare asupra pasionatilor de vinuri din intreaga lume fiind mereu in topul preferintelor acestor. Acest lucru se datoreaza celor doua soiuri emblematice ale regiunii viticole din Sud-Vestul Frantei, Cabernet Sauvignon si Merlot, care stau la baza celor mai faimoase cupaje create dea lungul timpului in Bordeaux.

 

Desigur, cand ne referim la vinuri din Bordeaux trebuie sa specificam faptul ca din punct de vedere istoric si geografic avem de-a face cu doua filozofii diametral opuse in ce priveste cupajarea. Daca chateau-ul se afla pe MALUL STANG al estuarului Gironde vinurile vor avea in compozitie mai mult Cabernet Sauvignon decat Merlot, iar daca se afla pe MALUL DREPT regula se inverseaza, Merlot-ul fiind aici soiul preferat. Din acest motiv putem generaliza cateva aspecte legate de modul de vinificare adoptat de fiecare mal in parte:

- Cupajele de pe MALUL STANG tind sa aiba concetratii mai mari de tanini, alcool si aciditate. Vinurile create aici sunt de altfel si cele care au facut intreaga regiune faimoasa avand un potential de invechire excelent.

- Cupajele de pe MALUL DREPT sunt mai subtirele, ele avand o concentratie mai scazuta de tanini iar nivelul de alcool, cat si cel de aciditate, este sub cel al vinurilor de pe MALUL STANG.  

- Pe langa cele doua soiuri amintite mai sus viticultorii din Bordeaux mai cultiva si Petit Verdot, Malbec si Cabernet Franc pe care le introduc in proportii infime la cupajarea vinurilor rosii. 

 

In ce priveste cultivarea de struguri albi si de vinuri din Bordeaux produse din aceste soiuri singurele varietati acceptate sunt Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle si Sauvignon Gris.