Soiuri de struguri

  • Cabernet Sauvignon
    <h1>Cabernet Sauvignon</h1> <p>Cabernet Sauvignon este probabil cel mai cunoscut soi de strugure din lume. Cu toate ca soiul este originar din Bordeaux, Franta, Cabernet Sauvignon a reusit sa se cultive in orice tara producatoare de vin. De asemenea este soiul de strugure cheie in producerea vinurilor de lume noua, cel mai cunoscut in regiuni precum Napa Valley sau Maipo Valley. Indiferent de zona din care provine, un Cabernet Sauvignon isi pastreaza tipicitatea: culoare intensa, taninuri bine structurate, aciditate medie si arome de coacaze negre, mirodenii, lemn de cedru.</p> <p>Utilizat atat in cupaje, cat si in vinuri de soi, in egala masura, Cabernet Sauvignon se intelege foarte bine in cupaje cu mai multe soiuri de struguri. Pe langa clasicul cupaj cu Merlot si Cabernet Franc, un alt cupaj raspandit este cu Malbec, Petit Verdot si Carmenere, in Australia este popular cel cu Shiraz si in Spania si Africa de Sud a devenit un cupaj obisnuit Cabernet Sauvignon - Tempranillo. </p>
  • Sauvignon Blanc
    <h1><span><span>Sauvignon Blanc</span></span></h1> <p>Sauvignon Blanc este un soi de strugure de vin alb ce provine din vestul Frantei, raspandit cu succes in toata lumea. Cu toate ca strugurele este asociat cu Valea Loire, datorita faptului ca este un personaj principal in cupajele Sancerre si Pouilly-Fume, Sauvignon Blanc provine din renumita regiune Bordeaux.</p> <p>In secolul XX, strugurele Sauvignon Blanc atrage atentia asupra unei alte regiuni producatoare de vin, de data asta, de Lume Noua: Marlborough, Noua Zeelanda. Acest Sauvignon Blanc de Noua Zeelanda s-a dezvoltat atat de rapid, incat fenomenul a devenit chiar un eveniment dramatic in lumea vinului. Datorita aromele instense si accesibile, vinul Sauvignon Blanc din regiunea Marlborough a cucerit intreaga lume.</p> <p>In afara de Franta si Noua Zeelanda, soiul de strugure Sauvignon Blanc cunoaste o crestere pe piata internationala: alte tari de Lume Noua, precum SUA, Chile si Africa de Sud, produc acum vinuri Sauvignon Blanc de exceptie.</p> <p>Popularitatea unui Sauvignon Blanc se datoreaza intensitatii lui. Aromele sunt incredibil de accesbile, nu se ascund deloc, de multe ori chiar ies din pahar. Astfel, un Sauvignon Blanc clasic prezinta arome de iarba, urzica, frunze de coacaze negre, sparanghel, mere verzi si agrise, dar si note de pipi-du-chat. </p>
  • Feteasca Neagra
    <h1>Feteasca Neagra </h1> <p>Feteasca Neagra este un soi de vita nobila romanesc din ai carui struguri de culoare neagra se produc vinuri rosii cu potential bun de invechire. Originea acestui soi autohton obtinut prin selectie populara din <em>Vitis silvestris</em> inca de pe vreme dacilor se crede c-ar fi proximitatea localitatii Uricani din judetul Iasi. La inceput fiind cultivat intre Carpati si Nistru (regiune istorica Moldova) in timp s-a raspandit pe intreg teritoriul Romaniei si Republicii Moldova de astazi datorita calitatilor sale de adaptabilitate la conditiile climatice din acest areal.</p>
  • Shiraz
    <h1>Shiraz</h1> <p>Shiraz este numele dat strugurelui Syrah de catre vinificatorii australieni si a altor producatori din lumea noua. Diferenta majora intre Shiraz si Syrah nu este strugurele, ci modul de vinificare, astfel ca un Shiraz este vinificat intr-un stil ce apartine lumii noi, iar Syrah este vinificat intr-un stil traditional, provenit din Franta. Shiraz este un soi atat de important si simbolic pentru Australia, incat acesta a devenit si cel mai plantat strugure din tara. Avandu-si originile in lumea noua, Shiraz exprima arome intense de fructe, mai cu seama afine, coacaze negre si cirese; acestea sunt accentuate de aromele secundare: ciocolata, piper si condimente.</p>
  • Syrah
    <h1>Syrah</h1> <p>Syrah este un soi de strugure rosu provenit din Franta, de pe valea Rohne-ului. In lumea noua, strugurele Syrah a fost dezvoltat intr-un vin diferit, numit Shiraz. <span id="docs-internal-guid-30fcf658-ce3b-d4d7-faeb-ac876769a1bd"><span>Diferenta majora intre Shiraz si Syrah nu este strugurele, ci modul de vinificare, astfel ca un Shiraz este vinificat intr-un stil ce apartine lumii noi, iar Syrah este vinificat intr-un stil traditional, provenit din Franta. Fiind un vin traditional frantuzesc, Syrah exprima in tinerete arome florale, iar odata cu trecerea timpului, acesta dezvolta arome de piper alb si negru, note ierboase, piele si fum.</span></span></p>
  • Pinot Noir
    <h1>Pinot Noir</h1> <p>Pinot Noir este un soi de strugure pentru vin rosu de provenienta frantuzeasca, din Burgundia, care s-a extins pe tot mapamondul. Farmecul soiului s-a adaptat in toate podgoriile, de la vestul Germaniei pana in nordul Italiei, din Chile pana in Africa de Sud si Australia, remarcandu-se in California si Noua Zeelanda. Esentata unui Pinot Noir este aroma de capsuni si de cirese prezenta(cirese proaspete rosii in vinurile mai usoare, cirese negre in vinurile corpolente) sustinuta de aromele puternice de lemn. Un Pinot Noir bine contruit poate evidentia si note de piele sau violete, apropiindu-se de paleta aromatica a unui Syrah.</p>
  • Chardonnay
    <h1>Chardonnay</h1> <p>Chardonnay este unul dintre cele mai faimose si plantate soiuri de struguri pentru vin alb din lume. Cu toate ca cele mai expresive varietati de Chardonnay sunt produse in Burgundia si California, soiul a fost pus in valoare si de producatori din Italia, Australia, Noua Zeelanda si anumite parti din Africa de Sud. Aromele unui Chardonnay sunt greu de descris si difera de la o podgorie la alta; multe vinuri Chardonnay sunt foarte complexe, datorita metodei de producere. Astfel fermentatia malolactica aduce arome untoase si/sau maturarea cotribuie cu note de vanilie, fum si indicii de condimente precum cuisoare sau scortisoara. </p>
  • Merlot
    <h1>Merlot</h1> <p>Merlot este un soi de strugure ce provine Franta, regiunea Bordeaux si predomina in vinurile produse in Saint-Emilion si Pomerol. Astazi, Merlot este plantat aproape in toate viile din lume si il mai are ca rival doar pe "fratele sau" Cabernet Sauvignon, originar tot din Bordeaux.</p> <p>Merlot poate fi descris ca un soi rotund, catifelat si usor de baut. Aceasta descriere se datoreaza faptului ca strugurii de Merlot sunt foarte mari, cu pielea subtire, de unde rezulta numarul scazut al taninurilor si astringenta scazuta. Din aceste motive, Merlot este folosit foarte des in cupaje, cu rolul de a inmuia vinurile prea taninoase.</p>
  • Cabernet Franc
    <h1>Cabernet Franc</h1> <p>Cabernet Franc este un soi de strugure frantuzesc, cu piele foarte inchisa, crescut si produs in numeroase regiuni viticole din lume. Soiul Cabernet Franc este considerat al treilea soi al regiunii Bordeaux, dupa Merlot si Cabernet Sauvignon, si este utilizat in multiple cupaje si red blends din intreaga lume, dand acele arome de tutun si condimente inchise la culoare.</p> <p>Vinul obtinut din Cabernet Franc este unul lejer, cu corp mediu, ce are caracteristici vegetale, in special aroma de ardei gras verde. Din acest motiv, Cabernet Franc este de multe ori cofundat cu un Cabernet Sauvignon tanar sau chiar Carmenere.</p>
  • Tempranillo
    <h1>Tempranillo</h1> <p>Tempranillo este un soi de strugure rosu, considerat "coloana vertebrala" a catorva vinuri de exceptie din Spania si Portugalia; enologii adora sa il foloseasca in cupaje, datorita structurii pe care o ofera vinului. Aproape orice vin rosu din Rioja si Ribera del Duero are la baza Tempranillo, iar in Portugalia soiul este la fel de celebru in Valea Douro, insa sub numele de Tinta Roriz. Tempranillo este un soi ce s-a adaptat foarte bine si in Lumea Noua, in special in California, Argentina si Australia.</p> <p>Tempranillo este un soi foarte taninos, datorita pielii foarte groase a strugurelului si, de asemenea, este foarte potrivit pentru consumatorii lumii noi, deoarece este un soi foarte aromat, ce dezvaluie note de capsuni, coacaze, prune si cirese, tutun si ciocolata. </p>
  • Glera
    <h1>Glera</h1> <p>Glera este soiul de strugure Italian utilizat in producerea de Prosecco. Acest soi de strugure este crescut de sute de ani pe pamanturile Italiene, mai cu seama in regiunile Veneto si Friuli, in special pentru productia de Prosecco. Glera si Prosecco au devenit sinonime in urma dobandirii statutului de DOCG, in 2009.</p> <p>Glera este utilizat si in productia de Frizzante si Spumante, fiind un soi cu aciditate ridicata si o paleta destul de neutra, pe care se deosebesc aromele de piersica si miere. Glera are nivelul de alcool scazut (minimum 8,5%) fiind ideal pentru a bautura de vara sau un aperitif.</p>
  • Feteasca Regala
    <h1>Feteasca Regala</h1> <p>Feteasca Regala este un soi specific Europei de Est, cultivat in special in Romania. Soiul Feteasca Regala mai are doi "frati": Feteasca Alba si Feteasca Neagra. Primele atestari referitoare la Feteasca Regala apar inca din anii 1930, iar astazi se numara printre cele mai plantate soiuri din Romania, in special in Translilvania si Dealu Mare. Feteasca Regala se adapteaza unui climat continental, deoarece tine piept atat iernilor racoroase, cat si verilor toride.</p> <p>Feteasca Regala este un soi bogat in arome, taninurile din coaja strugurelului oferind complexitate vinului. In principiu, aromele regasite in Feteasca Regala sunt cele de mar verde si fructe tropicale. De asemenea, Feteasca Regala se impaca foarte bine cu maturarea in baricuri, dand vinurilor mai multa complexitate. Pentru vinurile dulci, soiul Feteasca Regala este de multe ori amestecat cu soiul Muscat Ottonel. </p>
  • Grenache/Garnacha
    <h1>Grenache/Garnacha</h1> <p>Grenache este soiul de strugure rosu extins pe teritoriul Frantei, Spaniei, Australiei si Statelor Unite ale Americii. Este un soi versatil atat in vie, cat si in podgorie, ceea ce explica de ce Grenache este unul din cele mai distribuite soiuri din lumea intreaga. Din punct de vedere semantic, Grenache are sinonime: in Spania i se spune Garnacha, iar in Sardinia Cannonau. Exista presupuneri cu privire la originea soiului, unii spunand ca acesta provine di Sardinia secolului XIV.</p> <p>Plantatii extinse de Grenache se afla in sudul Frantei, pe Valea Rhone-ului si in Provence si Languedoc-Rousillon. Grenache se afla in cupajele clasice Cote-de-Rhone, langa Syrah si Mourvedre, si de asemenea este soiul de baza in renumitul Chateauxneuf-de-Pape.</p> <p>Din punct de vedere al aromelor, Grenache este un soi variabil, aromele sale fiind intense, condimentate, cu note de fructe de padure, mai cu seama zmeura.</p>
  • Corvina
    <h1>Corvina</h1> <p>Corvina este soiul de strugure cheie in producerea vinului Valpoliclla, fiind un strugure rosu de origine italiana. Acest soi de strugure se deosebeste prin aromele de visina, lipsa de culoare si de taninuri. Din acest motiv, un vin din soi 100% Corvina este unul de culoare deschisa cu structura usoara. Corvina este si soiul ce poate sa fie supus procesului <em>apassimento</em> de uscare a strugurilor, in producerea de Amarone.</p> <p>Corvina este plantat foarte mult in nord-estul Italiei si folosit in productia de vinuri DOC, DOCG si IGT. Acesta este un ingredient cheie in vinuri precum Amarone, Bardolino sau Valpolicella. In aceste cupaje, Corvina ofera o aciditate ridicata si arome de cirese si arome erbacee, tipice acestor vinuri.</p> <p>Corvina a ajutat si la dezvoltarea vinurilor din alte tari, precum Argentina si Australia, fiind plantat nu doar pe teritoriul Italiei.</p>
  • Malbec
    <h1>Malbec</h1> <p>Malbec este un soi de strugure originar din sud-vestul Frantei (zona Cahors), dar care s-a facut remarcat in Argentina. Datorita succesului din Mendoza, Malbec a trecut de la obscuritate la popularitate internationala in doar cateva decenii, transformand simultan Argentina intr-o tara respectata, din punct de vedere al vinului. </p> <p>Malbec este un soi ce produce struguri de culoare intensa, de unde are si o culoare rosu intens. In principiu, diferentele dintre un Malbec de lume veche si unul de lume noua sunt: un Malbec frantuzesc se vrea a fi mai carnos, rustic si taninos, in timp ce un Malbec argentinian este mai intens in arome, mai copt si mai suculent.</p>
  • Feteasca Alba
    <h1>Feteasca Alba</h1> <p>Feteasca Alba este un soi foarte bine dezvoltat in Europa de Est, in special in Romania, Moldova, Ucraina, Bulgaria si Ungaria. Acest soi are doi "frati": Feteasca Neagra si Feteasca Regala. Feteasca Alba este considerata a fi soiul primordial de Feteasca, din care au derivat si celelalte doua. Cu toate acestea, cea mai plantata este Feteasca Regala, datorita complexitatii acesteia, insa si Feteasca Alba ajuta la producerea de vinuri seci, aromatice, cu note de fructe tropicale. Este folosita si in producerea de vinuri dulci si spumante, de multe ori fiind amestecata cu Grasa de Cotnari.</p> <p>Feteasca Alba este un soi cu un nivel de zahar foarte ridicat, ceea ce il face potrivit pentru vinurile dulci, iar in viile din zone mai calde, aceasta nu isi mentine nivelul ideal de aciditate. Din acest motiv, in Romania, Feteasca Alba s-a adaptat cel mai bine in Transilvania, intr-un climat mai racoros.</p>
  • Monastrell/Mourvedre
    <h1>Monastrell/Mourvedre</h1> <p>Monastrell sau Mourvedre este un soi de strugure rosu, de culoare foarte intensa, ce s-a raspandit in plantatie pe toata partea vestica a marii Mediterane, timp de secole intregi. Originar din Spania, plantatia de Monastrell a reusit sa cucereasca intreaga Peninsula Iberica, Australia si California. </p> <p>Monastrell se adapteaza foarte bine intr-un climat cald si uscat, avand niste boabe mici, de culoare foarte inchisa, de aceea si vinul va avea o culoare intensa si taninuri puternici. Vinul din Monastrell si-a creat tipicitatea ca fiind un vin carnos, cu arome erbacee si taninuri puternici. Este folosit adesea in blenduri si cupaje, mai cu seama alaturi de Grenache si Syrah, cum ar fi celebrul cupaj Grenache-Monastrell-Syrah. </p>
  • Petit Verdot
    <h1>Petit Verdot</h1> <p>Petit Verdot este un soi de strugure rosu, cu boabe mici si coaja groasa ce dau vinului o culoare intensa. Soiul a luat nastere in Bordeaux, urmand sa se extinda in Sudul Europei, America de Nord, America de Sud, America Centrala si Australia.</p> <p>Datorita nivelului ridicat de antociani din coaja groasa si inchisa a culoare a strugurelului, vinurile din Petit Verdot tind sa aiba un aspect dens, violet inchis, asemator cu cerneala. De asemenea, nivelul de taninuri este foarte ridicat, datorita acestor boabe mici, mai exact a cojii groase si a samburilor.</p> <p>Popularitatea soiului Petit Verdot este una recenta: in anii 1960, viile de Petit Verdot erau taiate si inlocuite cu soiuri moderne si la moda, precum un Merlot fructat sau un Cabernet Sauvignon structurat. Totodata, Petit Verdot crea foarte multe probleme fiind un soi bolnavicios, care se deterioreaza usor. Cu toate astea, in anii 1980, Petit Verdot isi schimba povestea si urmeaza sa fie pus in valoare de Lumea Noua; soiul se adapteaza foarte bine terroir-ului din California si Australia. Popularitatea ii va creste, urmand ca la inceputul secolului XXI sa isi faca aparitia si in Spania, Portugalia, Italia, Chile si Argentina.</p>
  • Muscat Ottonel
    <h1>Muscat Ottonel</h1> <p>Muscat Ottonel este un membru tanar si mai putin remarcat al familiei Muscat. Muscat Ottonel a fost creat in 1852, in Franta, de o crescatorie privata, prin incrucisarea de Chasselas si Muscat Ingram. Acest soi de strugure produce atat vinuri usoare si seci de masa, cat si vinuri corpolente cu un nivel ridicat de zahar rezidual.</p> <p>Soiul de strugure este cel mai palid din familia Muscat, in ceea ce priveste intensitatea culorii, dar si a aromelor. Muscat Ottonel poate fi foarte aromat, dar poate avea si nivelul aciditatea foarte scazut; provocarea pentru vinificatori este sa culeaga strugurii un pic mai devreme, in asa fel incat sacrifica din complexitatea aromelor in favoarea unui echilibru. </p> <p>Muscat Ottonel este mult mai rezistent la frig, decat orice alt frate al lui, care cresc in mod normal in climat mediteranean. In ceea ce soiul Muscat Ottonel, acesta este des cultivat in Austria, Elvetia si Romania si in regiunea Alsacia din Franta. De asemenea, strugurele mai este intalnit si in viile din Canada, unde este folosit pentru productia atat de vinuri seci, cat si dulci.</p>
  • Rondinella
    <h1>Rondinella</h1> <p>Rondinella este un soi de strugure rosu din Italia, des intalnit in cupajele Valpolicella si Barolino. Crescut in principal in regiunea Veneto. O caracteristica cheie a soiului Rondinella este randamentul prolific. Insa, aceasta caracteristica nu asigura si o buna calitate a vinului, de aceea soiul Rondinella este de cele mai multe ori intalnit in cupaje. Mai mult decat atat, Rondinella aduce arome erbacee vinurilor ce au la baza soiul Corvina.</p> <p>Rondinella nu numai ca se potriveste foarte bine in cupaje cu soiul Corvina, ci se pare ca sunt si inrudite; studiile de ADN din secolul XXI arata ca Rondinella este un derivat din Corvina. Avad strugurii cu coaja foarte groasa, Rondinella este folosit si in Recioto si Amarone. </p>
  • Corvinone
    <h1>Corvinone </h1> <p>Corvinone este un soi de strugure rosu ce creste in nordul Italiei in regiunea Veneto. Este unul din componetele cheie ale cupajelor din Valpolicella, alaturi de Corvina, Rondinella si Molinara.</p> <p>Corvinone era considerat o clona a soiul Corvina, timp indelungat. Insa, in anul 1993, studii genetice au demonstrat ca soiul Corvinone este unul unic, fara sa aibe vreo legatura cu Corvina sau cu orice alt soi Veronese. Corvinone are boabele strugurelului mari, cu coaja groasa, ce se poate lasa la uscat pentru producerea de vinuri Amarone si Recioto.</p> <p>Corvinone inseamna de fapt "Marele Corvina", iar precum Corvina este intalnit in 90% din cazuri doar in clasicele cupaje de Veneto: Valpolicella, Amarone, Ripasso si Recioto.</p>