Cel mai mare continet al planetei, Asia, se intinde de la Marea Mediterana pana la Pacific si de la Cercul Polar la Oceanul Indian. Diversitatea climatica si de relief prezinta multe obstacole insa ofera si surprize din punct de vedere al conditiilor optime pentru cultivarea vitei de vie. Din punct de vedere istoric  s-au produs vinuri in Asia inca de pe vremea fenicienilor (2500 I.e.n.) ei fiind in primul rand responsabili de comertul cu vin in bazinul mediteranean si de proliferarea viticulturii in acest spatiu. In partea estica a Asiei vinul din struguri a inceput sa fie produs in India de azi pe filiera persana (circa 300 I.e.n.) si mai tarziu datorita coloniilor portugheze din Goa. In China, primele plantatii de vita de vie au fost facute abia la sfarsitul secolului 19 cand diplomatul chinez Zhang Bishi achizitiona din SUA peste jumatate de milion de plante din diferite soiuri. Acesta aveau sa reprezinte primul demers solid spre topul tarilor producatoare de vinuri si dupa mai bine de un secol de la acel moment China ajunge in 2018 sa ocupe locul 8 mondial.