Vinuri din Veneto

Vinuri din Veneto, din Treviso si din Valdobbiadene, faimoase regiuni din Italia si intre cele mai importante pentru productia de vin din lumea intreaga. Cu toate ca s-a remarcat mai greu fata de regiuni precum Toscana, Puglia sau Sicilia, productia de vinuri din Veneto a dat nastere cunoscutului soi efervescent Prosecco.

Faima acestor vinuri din Veneto este data si de soiuri precum Valpolicella, Amarone si Soave, vinuri rosii puternice si savuroase, ce au luat nastere in nordul Italiei.

Datorita soiului rosu fructat Valpolicella ce complementeaza intensitatea Amaroneului, regiunea Veneto are un portofoliu remarcabil de vinuri rosii. Calitatea incontestabila a vinurilor din Veneto este oferita de titlurile DOC si DOCG,  pe care aproape 25% din vinurile produse le detin.

Regiunea Veneto poate fi împărțită în trei zone geografice, ce se disting prin topografia și geologia lor. În partea de nord-vest, poalele Alpilor coboară de-a lungul marginii estice a lacului Garda, calea lor fiind reflectată de râul Adige, coborând din înălțimile Alto Adige. Aici, în climatul mai rece, climat influențat de Alpi, se produc vinuri albe proaspete și clare sub titlurile de Bianco di Custoza și Garda, în timp ce pe malurile lacului Garda se produce un Bardolino revigorant, nemaiîntâlnit, fiind recunoscut ca un vin tipic lejer din Vento.