Se pare ca toastul nu este un obicei recent, ci chiar unul invechit, ce a luat nastere mult mai devreme decat ne putem imagina.
Totul a inceput in perioada anilor 700-500 i.H., in Georgia. In acea perioada, o mare parte din Georgia se afla sub stapanirea regatului Colchis, iar oamenii erau preocuati si priceputi la mesteguri din metal, mai cu seama aur.
Mai mult decat atat se pare ca artefactele cu privire la obiceiul toastului au fost gasite in aceeasi zona care atesta si faptul ca Georgia este tara in care a inceput productia de vin. Deci, sansele sunt ca primele toasturi sa fi fost facute chiar cu vin!
Tamada
Tamada sau maestrul de “toasturi” este o persoana ce poseda bune calitati oratorice, o persoana care poate sa tina publicul captivat.
Un toast in stil georgian s-ar desfasura in acest fel:
- Tamada sau maestrul face un toast si apoi bea tot vinul din pahar
- Apoi, un alt oaspete propune un toast catre altcineva si mai apoi goleste paharul
- Participantii la toast inchina paharele si beau dupa fiecare toast.
Asadar, aceasta este istoria fascinanta a toastului, un obicei cu adevarata traditie, care ne face si astazi sa ne simtim bine si sa celebram momentele petrecute alaturi de cei dragi.