Shiraz (sau Syrah) este un soi de struguri celebru in intreaga lume. Diferenta etimologica dintre cei doi termeni – Syrah si Shiraz – se datoreaza locului de unde provin aceste vinuri rosii. Adica… daca vinul este produs intr-o tara anglofona (Africa de Sud, Australia sau SUA) va fi Shiraz. Restul lumii viticole preferand frantuzescul, Syrah. Insa nu este o regula batuta in cui deoarece ambele variante descriu unul si acelasi vin.
Asadar ce este Shiraz?
Shiraz-ul este unul din cele mai cunoscute soiuri de struguri din care obtinem vin rosu. Popularitatea acestuia se datoreaza gustului sau generos in note de fructe coapte si tonurile sale piperate, condimentate si usor afumate. Pe langa faptul ca se comporta bine in baricuri are si un mare potential de invechire.
Originile soiului Syrah/Shiraz
In Franta, mai exact in regiunea viticola Rhône de unde isi trage la propriu si la figurat radacinile, soiul a fost denumit Syrah. In Australia in schimb, fostii colonisti britanici au ales varianta de Shiraz, probabil fiindu-le mai usor de pronuntat. Insa desi vorbim de acelasi soi, francezii prefera Syrah-ul cu o aciditate mai mare si arome pamantii-ierboase. Acest stil fiind copiat si de alti producatori din lume care au adoptat la randul lor si denumirea originala pentru a se diferentia de stilul australian.
Cele mai renumite regiuni in care se produc vinuri Syrah/Shiraz
- Franta- Valea Rhonului
- Australia – Barossa Valley
- SUA – California
- Noua Zeelanda- Hawkes Bay
- Africa de Sud – Stellenbosch
Ce gust are un vin Shiraz?
Un vin rosu Shiraz australian, sau de lume noua, este mai fructat si mai condimentat, ceea ce-l face mai placut si deci mai vandabil. Pe de alta parte un vin Syrah de “lume veche” va fi mai savuros si mai bogat in note de masline, cirese negre si piper. Pe de alta parte francezii prefera sa foloseasca Syrah-ul in vinuri cupajate cu Grenache si Mourvedre, de aici si celebrul vin GSM.
Concluzia ar fi ca indiferent ce alegeti toate aceste vinuri obtinute din soiul Shiraz sunt delicioasa. E doar o chestiune de gust.
Asocieri culinare
Fiind vorba de un vin complex si generos in note condimentate, piperate si usor afumate cele mai bune optiuni in materie de asocieri culinare ar fi: burgeri, steak sau costite de vita, branzeturi maturate dure…practic tot ce e mai bun.
In incheiere nu-mi ramane decat sa va invit sa degustati savuroasele vinuri rosii obtinute din Shiraz (sau Syrah) deoarece sunt o alternativa eleganta atunci cand vrem sa ne bucuram de un vin rosu, corpolent, altul decat celebrul Cabernet Sauvignon.