Chablis este o regiune producatoare de Chardonnay, aflata in Nord-Vestul Burgundiei, Franta. Spre deosebire de orice alt Chardonnay, un Chablis nu se matureaza in baricuri de stejar, ceea ce ii confera un stil si arome diferite. Datorita renumelui pe care il are Chablis, vinul Chardonnay nebaricat a devenit popular in toata lumea.
Ce gust are un Chablis?
Vinurile din regiunea Chablis sunt cel mai des descrise ca avand arome de citrice si flori albe, cu note de pere, mineralitate si accente sarate. Rare ori un Chablis va da senzatia de textura untoasa, textura ce un vin o dobandeste doar prin maturarea in baricuri. De fapt, o trasatura caracteristica a vinului Chablis este finalul lung fructat si usor mineral.
Mai mult decat atat, o mare parte din gustul si aromele unui Chardonnay din Chablis se datoreaza terroir-ului(solul, clima specifica regiunii).
Asocieri culinare
Cu ceva timp in urma, Chablis era vinul ideal pentru gatit si inca poate fi folosit in acest scop. Cele mai bune asocieri culinare sunt mancarurile care profita de aciditatea ridicata a unui Chablis, echilibrand paleta. In acest sens se potrivesc foarte bine si sosurile cremoase.
Datorita gustului si structurii mai usoare si delicate, un Chablis se va asocia foarte bine cu carnuri slabe, cum ar fi puiul sau pestele, prepelita, pastrav, bas, halibut, cod sau scoici. Aciditatea ridicata si accentele sarate fac un Chablis sa mearga foarte bine langa peste crud sau sushi. In ceea ce priveste condimentele, se vor prefera cele mai usoare, precum ierburi proaspete sau piper alb.
Clima din Chablis
Regiunea Chablis este denumita “semi-continentala”, o zona in care este foarte greu sa cultivi struguri de calitate superioara. Regiunea are veri toride, insa pe timpul toamnei si primaverii vremea este foarte sireata. Spre exemplu, ingheturile din primavara pot omori viile, iar ploiile
de toamna pot opri strugurii din coacere.
Date generale despre Chablis
- Vin: 100% Chardonnay
- Dimensiune: 5462 hectare(2012)
- Apelatiuni: Petit Chablis AOP, Chablis AOP, Premier Cru Chablis AOP (40 de parcele), Grand Cru Chablis AOP (7 parcele)
- Temperatura de servire: 5-10 ° C
- Imbatranire: 2-6 ani (vinurile de top vor avea varsta de 10 ani)
Acum este momentul sa incerci si tu un Chablis!
Intra pe site-ul nostru si descopera o selectie exceptionala de Chablis!