Sursa photo: Decanter
Daca esti amator de vinuri italiene si in acelasi timp adori efervescenta bulelor dintr-un pahar de vin spumant, cu siguranta ai avut deja placerea de a savura un Prosecco sau un Lambrusco. Ei bine, cand vine vorba de vinuri spumante italiene, optiunile noastre sunt multiple insa connaisseurii stiu ca in “varful piramidei” se regaseste Franciacorta. Creata in oglinda cu sampania, Franciacorta reprezinta pentru italieni mai mult decat un vin spumant. Afla mai multe despre Franciacorta in randurile de mai jos.
Regiunea Franciacorta
Franciacorta este o regiune viticola din nordul Italiei, mai exact in inima Lombardiei, foarte aproape de Milano si de incantatorul lac Iseo. Arealul viticol Franciacorta a obtinut gradul de calitate DOCG in 1995, iar astazi cuprinde peste 2000 hectare de vita de vie.
Fun Fact:
Dintre toate legendele din jurul numelui regiunii Franciacorta una din ele pare mai aproape de realitate. Se spune ca “Franciacorta” deriva din limba latina (Francae curtes) si tradus mot-a-mot inseamna “Libera de Curtea Regala”. In Evul Mediu, comitatele apartineau Curtii Regale (Corti Regie), dar mai tarziu, cand Calugarii Cluniacieni au venit in zona si au construit manastirea din San Pietro, Lamosa, aceasta a fost declarata “eliberata”. In 1277 a fost anul in care pentru prima data apare termenul “Frazacurta” (Franciacorta de azi).
Ce este Franciacorta?
Franciacorta este primul vin spumant italian obtinut exclusiv prin metoda traditionala (una si aceeasi cu metoda Champenoise) conform careia procesul de fermentare are loc exclusiv in sticla. In 1967, regiunea a primit prima recunoastere oficiala si anume statutul de DOC prin ordin prezidential.
La fel ca in Champagne si in Franciacorta exista reguli foarte stricte privind productia de vinuri spumante de calitate. Toti strugurii sunt culesi manual si supusi procesului natural de fermentare in sticla, iar apoi in functie de rezultatul dorit (complexitate, buchet aromatic, s.a.m.d.), spumantul este lasat la maturat dupa cum urmeaza:
Soiuri de struguri din care se obtin vinuri spumante Franciacorta
Soiurile de struguri permise in obtinerea acestor spumante de calitate superioara sunt Chardonnay, Pinot Nero si Pinot Bianco, cel din urma putand fi folosit in proportie de maxim 50%. Ar mai fi un soi de strugure antic permis in proportie de 10%, Erbamat, dar nu in cazul spumantului Franciacorta Satèn unde nu este admisa niciun fel de abatere de la regula.
Anual, podgoriile Franciacorta DOC si DOCG genereaza in medie 12 tone de struguri la hectar, acestia fiind culesi manual in perioada 10 August – 10 Septembrie, in functie de circumstantele oferite de anotimp. Mustul proaspat presat urmeaza sa fie folosit in primavara urmatoare pentru a crea Cuvée-ul perfect ca apoi sa fie pus in sticle si sa inceapa procesul de fermentare exclusiv in sticla (Metoda Traditionala).
Spumante Franciacorta
Franciacorta – Monte Rossa – Coupe Brut Nature
Franciacorta Coupe Brut Nature este un vin spumant obtinut din aproape 100% Chardonnay (spumantul avand si putin Pinot Noir). Buchetul din nas este intens si delicat, dominat de note florale (flori de soc) si piersica alba. Gustul are o structura cremoasa, bogata in nuante de migdale proaspete si tonuri balsamice.
Asocieri culinare: aperitive, fructe de mare, peste, salate, platou de branzeturi.
Franciacorta – Monte Rossa – Blanc de Blancs P.R. Brut
Franciacorta Blanc de Blancs P.R. Brut este un vin spumant obtinut din 100% Chardonnay. Un spumant delicat si fructat, generos in note de ananas, piersica si citrice completate de indicii de biscuiti si fructe confiate.
Asocieri culinare: aperitive, fructe de mare, peste, salate, platou de branzeturi.
Franciacorta – Monte Rossa – Flamingo Rose Brut
Olfactiv, Franciacorta Rosé Brut debuteaza intr-un mod expresiv si incantator prin note de fructe galbene si fructe de padure iar gustul este generos si crocant cu arome de toast si fructe.
Asocieri culinare: aperitive, fructe de mare, peste, salate, platou de branzeturi.
Franciacorta – Monte Rossa – Sanseve Saten Brut
Obtinut din 100% Chardonnay, Monte Rossa – Sanseve Saten Brut debuteaza cu note florale si fructe tropicale. Gustul este captivant si crocant.
Asocieri culinare: aperitive, fructe de mare, peste, salate, platou de branzeturi.
Franciacorta – Monte Rossa – Prima Cuvee Brut
Franciacorta Prima Cuvee Brut este un vin spumant complex, cu note delicate de flori si tonuri subtile de unt si fructe confiate. Gustul are o structura eleganta si delicata.
Asocieri culinare: aperitive, fructe de mare, peste, salate, platou de branzeturi.
Pentru a aprofunda mai in detaliu prestigioasele vinuri spumante italiene te invit sa descoperi selectia Rewine de Franciacorta!
A la prossima