De cativa ani se gasesc si pe piata romaneasca vinuri cu dopuri filetate. Si la noi, ca de altfel peste tot unde au fost introduse vinurile cu dop filetat, au starnit o oarecare doza de scepticism. Recunosc ca initial am facut la fel, dar va voi marturisi ce mi-a schimbat perceptia.
Toata lumea vrea vin
Vinul, fie ca-l privim ca si produs alimentar sau bautura alcoolica, este si va fi un bun de larg consum. La nivel global cererea, din pietele emergente sau cu un statut solid, este intr-o continua crestere de unde rezulta noi metode de prelucrare, imbuteliere si transport adoptate de producatorii de vin de pretutindeni.
Una dintre inovatii, desi folosita de mai bine de 60 de ani, este dopul filetat. Acesta are misiunea de a proteja vinurile, in special cele provenite din emisfera sudica, pe parcursul lungii lor calatorii cu destinatia “occident”. Motivul…? Din punct de vedere statistic vinurile cu defect de dop ating pragul de 5% in primii 3 ani de viata. Desi nu reprezinta un procent alarmant la prima vedere acesta creste pe masura ce vinul este tinut la invechire.
Dopul de pluta
Cu o istorie milenara, dopul de pluta se mentine inca din antichitate in pole position. Folosit de greci si romani la inchiderea amforelor sau a diferitelor recipiente in care tineau vinul, uleiul, otetul si apa, acesta a continuat sa isi pastreze utilitatea si dupa inventarea sticlei ca si recipient pana in zilele noastre. In ce priveste productia mondiala de vin, dopul de pluta este utilizat in 70% din total, asadar cred ca si in viitor vom avea nevoie de tirbuson.
Argumente pro dop de pluta
- Provine dintr-o sursa regenerabila
- Preferat de majoritatea consumatorilor
- Participa direct la invechirea vinului
- Este biodegradabil
Argumente contra dop de pluta
- Cost de achizitie mediu spre ridicat
- Calitate diferita in functie de producator si pret
- Provine dintr-o sursa epuizabila (organica)
- Poate dezvolta TCA (defect de dop)
Dopul filetat
Folosirea dopului filetat incepe in anii ’60 cu scopul de a preveni alterarea vinurilor ce proveneau din Australia. Trebuie sa mentionez ca traseul parcurs de acestea trecea pe la tropice si Ecuator. Adica temperaturi si umezeala ridicata plus vreme instabila ceea ce afecta vinurile pana ajungeau in porturile europene. In anii ’80 dopul filetat a cunoscut un real succes in randul producatorilor de vin din emisfera sudica datorita unui declin al calitatii dopurilor de pluta, iar azi din productia toatala de vin 20-30% este sigilat cu dopuri filetate.
Argumente pro dop filetat
- Optiune mai accesibila decat pluta (pret)
- Nu permite alterarea vinului (inchis ermetic)
- Usor de folosit (nu ai nevoie de tirbuson)
- Pastreaza aromele primare (fructat/floral)
Argumente contra dop filetat
- Desi reciclabil nu este biodegradabil
- Asociat cu o calitate mai slaba a vinului
- Nu permite invechirea vinului
Concluzii
Acum, in functie de ce ne dorim de la vinul pe care planuim sa-l degustam trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
- Vinurile cu dop filetat nu sunt de o calitate mai proasta ci sunt menite pentru consum in primii ani;
- Vinurile cu dop filetat isi vor pastra mai bine aromele primare avand un complex aromatic mai expresiv si mai usor de inteles de publicul larg;
- Vinurile cu dop filetat pot oferi experiente satisfacatoare
Cele mai cumparate vinuri cu dop filetat de pe Rewine:
Vin rosu Barossa Ink – Shiraz 2019
Barossa Ink Shiraz este un vin rosu bogat in note de prune, zmeura si cirese negre coapte acompaniate de indicii de condimente dulci, mocha si ciocolata neagra. Gustul este savuros si catifelat.
Vin rosu Poderi dal Nespoli – Fico Grande 2018
Un vin rosu usor, foarte placut, cu un complex aromatic dominat de note de fructe rosii ce se resimt si in gust.
Vin Alb – Tinpot Hut – Sauvignon Blanc 2019
Un Sauvignon Blanc dominat de arome intense de coacaze negre, lemongrass prajit si cimbru ce se imbina cu fructul pasiunii si pepene galben. Gustul este unul complex si elegant, cu note clasice de coacaze negre si cimbru proaspat taiat.