Pizza si vinul, doua dintre cele mai consumate alimente la nivel global trebuiau sa se intalneasca la un moment dat. Unde? Pe masa in fata ta, de aceea va vom oferi cateva asocieri, deja clasice printre pofticiosi, de care sa va bucurati si voi.
Pizza Margherita
Legenda spune ca in timpul vizitei lor in Napoli din 1889, regele Umberto I si regina Margherita au fost serviti de catre celebrul brutar napoletan Raffaele Esposito cu prima pizza in formatul pe care-l cunoastem azi. Acesta a copt o paine plata peste care a pus rosii proaspete, mozzarella si busuioc. Desigur, originea acestei delicatese incepe inca din antichitate cand grecii si romanii coceau paini plate peste care puneau ulei de masline si mirodenii…
…insa sa nu divagam prea mult de la subiect. Pentru ca stiu ca sunteti de asemenea iubitori de vinuri bune trebuie sa stiti ca Pizza Margherita face pereche buna cu un Chardonnay, de preferat baricat asa cum este Ironstone Vineyards – Chardonnay 2019.
Pizza Marinara
Pe scurt treaba cu asocierile, in general, sta cam asa: Daca ne incumetam sa gatim un Coq au Vin specific Burgundiei asocierea cea mai potrivita este un Pinot Noir tot de acolo. Ceva din terroir face ca mancarea dintr-o anumita zona sa se potriveasca excelent cu vinurile produse in acelasi areal.
Regula se aplica si in cazul in care vrem sa ne delectam papilele cu o pizza Marinara. Fiind specifica sudului Italiei cum altfel era sa o asociem cu un alt vin decat tot de acolo. Asadar va recomandam sa o incercati impreuna cu un Salice Salentino 2017! Aciditatea rosiilor este imblanzita de acest vin cu arome de fructe negre si mirodenii dulci,
Pizza Capricciosa
Capricciosa posibil sa fie printre primele pizza pe care le-ai savurat. Este un bestseller mondial aceasta pizza cu ciuperci, masline, sunca fiarta si anghinare. Capricioasa fiind din fire are nevoie de un vin rosu cu o aciditate mai mare care sa ajute digestia si bineinteles sa fie si fructat.
Ramanem tot in Italia si aici deoarece Capricciosa face casa buna cu un Chianti de Toscana. Mai exact un Chianti organic generos in arome de cirese supracoapte si ierburi aromate, echilibrat, vibrant si savuros.
Pizza Diavola
Daca alegi Pizza Diavola o faci pentru gustul picant intens al feliilor de salam ce se odihnesc pe patul de mozzarella si de sos de rosii. Avand in vedere ca originea acestei pizza este tot in sudul Italiei ca o prima alegere ar fi sa o asociem cu un Primitivo insa acesta este un vin mult prea fructat. Pasionatii de arome picante vor dori cu siguranta sa-i pastreze gustul, iar un Primitivo l-ar acoperi avand si mult glicerol si corp.
Solutia vine din nordul Italiei, mai exact din arealul vitivinicol Veneto. Aici se produce vinul Amarone. Un vin rosu, corpolent, catifelat si de asemenea fructat insa acesta are si o aciditate vibranta care parca merge la unison cu Diavola. Corte Lenguin – Amarone della Valpolicella Classico 2017 de la Corte Lenguin este recomandarea noastra pentru aceasta asociere piperata. Merita incercate impreuna!
Pizza Quattro Formaggi
Iubitorii de branzeturi sau cei care au un stil alimentar mai bland fata de celelalte vietuitoare cu siguranta aleg sa-si stavileasca pofta de pizza cu o veritabila Quattro Formaggi. Numai gandul la cele patru tipuri de branza ce o compun iti lasa gura apa. Totul incepe cu Mozzarella si continua cu Gorgonzola, Ricotta si Parmigiano-Reggiano, sau daca doresti o branza si mai intensa poti opta pentru Tallegio.
Toate aceste arome trebuie temperate cu scopul de a pregati papile pentru urmatoarea felie de pizza Quattro Formaggi…si urmatoarea…si urmatoarea…pana nu mai ramane nici firmitura. Asadar, recomandarea noastra este un Blanc de Blancs proaspat, fructat si echilibrat.
Pizza Romana
O alta asociere clasica dintre pizza si vin este cea formata din Pizza Romana si Pinot Grigio. De ce se potriveste Romana cu Pinot Grigio? E foarte simplu. Romana are sos de rosii proaspete, ansoa marinate, oregano si capere murate. Gustul este destul de sarat si aici e nevoie de un vin alb care sa aduca echilibru in univers si sa restabileasca ordinea dar si sa dea un plus de savoare pizzei.
De aceea recomandam un Pinot Grigio elegant din zona Veneto. Un vin cu un sarm intrigant, parfum intens de flori de salcam si ierburi aromate, completat de o mineralitate delicata. Sutto – Pinot Grigio 2018 este un astfel de vin.
Pizza Prosciutto e Funghi
Una dintre cele mai apreciate pizza, datorita componentelor ce-i dau numele cu siguranta, este de altfel o pizza rustica insa foarte gustoasa. Sunca fiarta si ciupercile carnoase peste sosul de rosii si mozzarella fac ca Pizza Prosciutto e Funghi sa fie o masa copioasa. Fiind un mini festin necesita si ceva de baut pe masura.
Un Pinot Noir se recomanda singur indiferent de situatie insa in cazul asocierilor culinare cand avem ciuperci in farfurie acest soi se ridica de pe banca de rezerve precum asul din maneca al oricarei echipe. Intrarea sa in scena este mereu un eveniment binevenit, iar in cazul de fata Conte Vistarino – Pinot Nero 2018 este asul nostru pentru asocierea cu aceasta pizza delicioasa.
Pizza Mare e Monti
Aici ne aflam in gama pretentiosilor, vesnic nehotarati sau vesnic greu de multumit. Si mare si munte intr-o singura pizza? Un fel de SUV sport. Dar adevarul e ca Pizza Mare e Monti are ce este mai bun si din apa si de deasupra ei. Cu un astfel de buchet aromatic nu e de gluma. Papile sunt coplesite de gustul satios, savuros si subtil sarat ca s-o tin intr-o veselie cu “S-urile”…
Ce vin merge cu acest delicios preparat? Un vin rosu clar. Unul cu o aciditate medie spre mare, fructat, corp mediu, final persistent si aromat. Profilul exact al unui Ripasso, cunoscut in lumea anglofona drept “Baby Amarone”. Daca si dupa combinatia asta se stramba din nas nu stiu ce as mai putea recomanda pretentiosilor.
Pizza Hawaii
Cu siguranta ati auzit de ea. Multi poate ati si gustat-o. Poate printre voi sunt chiar si fani adevarati ai gustului dulce-acrisor oferita de Pizza Hawaii. Dar oare cati stiti ca a fost inventata in 1962 de catre Sam Panopoulos, un greco-canadian din Ontario. Exact! Singurul lucru in comun dintre aceasta pizza si insulele Hawaii este ananasul!
Asadar, avem clasicele rosii si mozzarella insa piesele de rezistenta sunt reprezentate de ananas si sunca/bacon. Gustul dulce-acrisor ce rezulta din acest melanj cere un vin oarecum similar. Solutia o gasiti pe Rewine.ro prin Gunderloch – Fritz`s Riesling 2017 un vin din soiul Riesling de pe malurile abrupte ale Rinului in apropiere de localitatea Nackenheim. Acest riesling este un vin elegant cu o culoare luminoasa aurie cu reflexii galben-verzui stralucitoare. Parfumul in nas ofera un complex de note fructate si florale acompaniate de tonuri minerale, fagure si polen.
Pizza Quattro Stagioni
Ultima insa nu si cea din urma, Pizza Quattro Stagioni, este o pizza pentru toate anotimpurile si pentru toate gusturile. Fiind impartita in patru felii distincte ca si toping, pe fiecare pe langa rosii si mozzarella punandu-se un al treilea ingredient specific unui anotimp. Quattro Stagioni este una dintre cele mai consumate feluri de pizza, probabil si pentru ca are menirea de a fi impartita.
In ce priveste asocierea dintre pizza si vin aici lucrurile se complica putin deoarece avem cate putin din toate. Ar merge si un Carmenere de Chile cu Quattro Stagioni insa fiind o pizza italiana o vom savura impreuna cu un Poggiotondo. Un vin rosu amplu si savuros cu tanini carnosi si textura catifelata.
Daca ati ajuns pana aici sunteti deja mai priceputi in asocieri culinare decat mare parte din cunoscutii vostri. Nu ezitati sa incercati recomandarile noastre si bineinteles pofta buna!