Nivelul de alcool in vin a ajuns, hai sa spunem, o chestiune de gust, ceea ce nu este un lucru rau intrucat lumea vinului iti ofera atatea posibilitati si variante tocmai ca tu sa ai sansa sa te indragostesti de acel vin care sa fie realmente pe gustul tau!
Totusi, s-ar putea sa te gandesti ca o diferenta infima de alcool intre doua vinuri sa treaca neobservata de papilele tale gustative asa ca noi iti venim in ajutor si iti raspundem la intrebari frecvente ce apar pe aceasta tema.
De ce tot mai multe persoane prefera un vin cu nivel scazut de alcool?
Cresterea brusca a interesului pentru vinurile cu un volum redus de alcool (abv.) a fost probabil adusa ca raspuns la incalzirea globala.
In ultimii 15 ani unele vinuri au crescut cu 2%-3% (ex: un vin rosu care ar fi putut fi de 13% abv. acum este de 15%). Aceasta este o crestere datorata vremii tot mai calde care permite niveluri mai ridicate de zahar natural.
Pentru a contracara productia foarte mare de zahar, podgoriile precum cele din Noua Zeelanda, Chile si Argentina produc struguri la mare altitudine, in zone cu climat racoros. Totodata producatorii din Germania obtin versiuni cu alcool redus de Riesling pentru a oferi consumatorilor vinuri usoare de vara.
Daca vinul are mai putin alcool inseamna ca are mai putin zahar?
Ei bine……nu. In general continutul de zahar rezidual dupa fermentare este invers proportional cu nivelul alcoolului. De cele mai multe ori vinurile cu continut ridicat de alcool au mai putin zahar si respectiv vinurile cu continut redus de alcool au mai mult zahar.
Mai putin alcool inseamna mai putine calorii?
Stim ca a ajuns un trend sa ne tinem evidenta caloriilor asa ca vrem sa fim sinceri cu tine: alcoolul ofera 7 calorii/gram in comparatie cu carbohidratii si proteinele care ofera doar 4 calorii/gram. Dar si vinurile difera intre ele, de aceea e bine sa fii informat inainte de a deschide o sticla de vin. Spre exemplu daca servesti un vin cu nivel scazut de alcool dar ridicat in calorii atunci probabil ai in fata un vin dulce.
Nota: Un pahar de vin de 140g contine undeva intre 109-130 de calorii, insa un pahar de Prosecco contine in jur de 80 de calorii.
Prosecco are mai putin alcool prin comparatie cu alte vinuri?
Un Prosecco italian are mai putin alcool/ portie in comparatie cu multe alte vinuri avand in medie mai putin de 12.5% alcool in volum.
Acum ca am reusit sa iti fac o idee despre cum sta treaba cu vinurile astea cu putin alcool in volum, cred ca e firesc sa te ajut si cu cateva recomandari de pe site-ul nostru.
7 vinuri de pe ReWine.ro cu continut scazut de alcool (intre 7% – 11.5%)
1. Beres Tokaji – Sargamuskotaly 2016
Vin de culoare galben pai, cu nas debordant, floral, in care se disting note de flori de vita si de soc, completate de caise si pere. Gustul este lung si savuros, cu arome de citrice si mere verzi, grefate pe o structura sustinuta de o aciditate reconfortanta.
2. Contarini – Con-Tre Moscato Dolce
Un spumant stralucitor cu reflexe galbene pale si perlaj fin obtinut 100% din Moscato. Parfumul in nas propune note florale de flori de portocale si trandafir, rotunjite de lime si tonuri usor picante cu indicii subtile de tonuri balsamice. Pe cerul gurii se deschid arome delicate, dulci si parfumate dar care sunt abundente si echilibrate de textura minerala, lasand un postgust persistent. Ideal in asocierea cu deserturi.
3. Casa de Vilacetinho – Vinho Verde 2020
Vilacetinho Vinho Verde este un vin alb elegant cu reflexe auriu deschis in margini, nas cu-n parfum delicat de fructe albe si fructe tropicale acompaniate de note minerale. Are un gust complex cu aciditate savuroasa si arome de ananas, curmale, citrice si caise. Postgustul este proaspat si persistent. Recomandam sa fie servit langa carne alba sau langa o salata de fructe.
4. Mirabeau – Forever Summer Rose 2020
Forever Summer Rose 2020 este un vin racoritor de culoare roz pal obtinut din 50% Grenache, 30% Syrah, 15% Carignan si 5% Caladoc. In nas se simt imediat fructele rosii de vara, cirese, zmeura si capsuni. Profilul gustului este echilibrat si revigorant cu arome de citrice si final proaspat de lunga durata.
Asocieri culinare: preparate vegetariene, salate, tartine, carne alba la gratar, peste si crustacee, sushi si bucatarie asiatica
5. Contarini – D.O.C. Millesimato Extra Dry 2020
Prosecco de culoare roz pal cu un perlaj fin si persistent, nas fin in care notele florale si fructate se remarca inca de la turnarea in pahar. Gustul este proaspat, delicat si savuros.
Asocieri culinare: aperitive, peste si fructe de mare
6. Gunderloch – Fritz`s Riesling 2017
Fritz’s Riesling este un vin elegant cu o culoare luminoasa aurie cu reflexii galben-verzui stralucitoare. Parfumul in nas ofera un complex de note fructate (lamai verzi, mere verzi, piersici, pere, nectar) si florale (caprifoi, rubarba) acompaniate de tonuri minerale, fagure si polen. Este plin de prospetime si corpolent cu aciditate ridicata rotunjita de gustul aromat al piersicilor si citricilor oferind totodata si un postlung revigorant, crocant si persistent. Este numai bun langa aperitive si mancare picanta.
7. Llopart – Corpinnat Rosé Brut Reserva 2018
Cava Corpinnat Rosé Brut Reserva 2018 produsa de crama Llopart obtinuta din 60% Monastrell, 20% Garnacha si 20% Pinot Noir. Aspect limpede, culoare roz inchis, perlaj fin si dens, nas elegant dominat de note de fructe de padure, gust echilibrat si savuros cu o structura densa si textura catifelata. Postgustul se resimte prelung si fructat, lasand impresia ca in pahar avem o cava perfecta pentru orice ocazie.
Asocieri culinare: mezeluri fine, preparate din carne de pasare, somon si ton
Acestea sunt recomandarile noastre. Arunca un ochi pe Rewine.ro si spune-ne care vin iti place mai mult!