Suntem in saptamana Sarbatorilor Pascale si inevitabil preparatele culinare specifice perioadei trebuie pregatite. Majoritatea romanilor opteaza pentru mancaruri pe baza de carne de miel, dar ca masa de Paste sa fie completa si savuroasa ar fi indicat sa introducem si un vin de calitate in peisaj.
Cand vine vorba de asocierea delicateselor traditionale de Paste cu vinuri este necesar sa intelegem de ce anumite paritati culinare functioneaza si de ce altele nu. Motivul? Ca sa asociem in mod corect un fel de mancare cu vin, astfel incat vinul ales sa puna in valoare gustul preparatelor, iar bucatele sa evidentieze aromele vinului, iar tu sa te bucuri de o experienta minunata!
Intre atatea feluri de mancare, de la aperitive gustoase la friptura de miel, si cu o abundenta de ciocolata intre, noi va sfatuim sa va deschideti apetitul (nu ca ar fi neaparat nevoie), cu o sampanie, un vin rosu sau vin alb, cum ar fi…
Aperitive traditionale de Paste
Dupa ciocnitul oualor rosii putem incepe sa ne bucuram de primele feluri de mancare traditionala mult asteptata. Dar ce ne punem in pahar? Palmer & Co – Champagne Brut Réserve – o sampanie cu aspect clar de culoare galben pai deschis cu perlaj fin si dens, nas expresiv cu note intense de citrice, pere, caise si indicii discrete de alune, unt si toast. Gustul este echilibrat, are o structura excelenta si etaleaza o prospetime irezistibila.
Nelipsitul si traditionalul drob de miel de pe masa merge perfect langa un vin rosu sec ca si Châteauneuf-du-Pape – Domaine du Galet des Papes – Tradition. Un vin excelent de culoare rosu grena cu tente purpurii atent obtinut prin cupajarea a 70% Grenache, 15% Syrah si 15% Mourvedre. Gustul crocant, cu tanini fini asigura pe palatin o senzatie dulce, dar condimentata in acelasi timp si un final catifelat. Acestea doua se vor completa minunat pe paleta gustativa.
Platoul de pe masa nu ar trebui sa se lipseasca de jambon (sunca afumata si fiarta), cas proaspat si legume din categoria aperitivelor. Acesta poate fi insotit cu succes de un vin bun de culoare rubiniu inchis. Are un nas intens de fructe negre de padure, cirese, piper, ciocolata, scortisoara si lemn dulce, iar gustul catifelat, amplu si savuros este plin cu arome fructate si mirodenii. Postgustul este persistent, elegant cu nuante placute de vanilie si menta in final.
Feluri principale pentru Paste
Masa traditionala de Paste este bineinteles completa doar prin prezenta unei fripturi gustoase si suculente de miel la cuptor. Un Shiraz cu un gust plin si catifelat, structura densa, arome de fructe negre de padure, espresso, ciocolata si piper, este partenerul perfect in aceasta calatorie culinara pe care trebuie sa o experimentati. Alegerea noastra este Larry Cherubino – Folklore Shiraz 2018.
In Ardeal se mai obisnuieste pe alocuri sa se gateasca tocanita de miel cu legume. Foarte delicioasa si satioasa, tocanita de miel se poate asocia cu mai multe feluri de vin rosu, insa merge excelent cu un Malbec. Si daca se poate sa fie dintr-un areal vitivinicol precum Mendoza (Argentina). Va recomandam cu drag sa algeti Bodega Argento – Reserva Malbec 2017!
Deserturi traditionale
Ca si desert toata lumea stie ca Pasca este alegerea traditionala, insa poate fi inlocuita cu succes si de un panettone cu stafide. Noi preferam Pasca deoarece are o simbolistica aparte si ne intalnim cu ea doar de Paste. Sa fim siguri ca aluneca perfect si ca mai are loc dupa tot festinul descris mai sus o asociem cu un Riesling de Rin demisec, ce o va complementa perfect. Sugestia mea, fiindca am si probat asocierea celor doua, este sa optati pentru Gunderloch – Fritz`s Riesling 2017
In incheiere nu ne ramane decat sa va transmitem cele mai bune gandurile si sa va spunem ca in categoria de vinuri de Sarbatori Pascale veti gasi toate recomandarile noastre din articol plus altele la pret promotional, care se preteaza excelent cu delicioasele bucate ce vor fi pe masa de Paste. Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!