La cat de multe restaurante italienesti, si nu numai dar cu precadere, exista in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic ma ofer benevol sa va prezint pe scurt cu ce vinuri pot fi asociate cateva din mancarurile noastre preferate inventate de urmasii lui Garibaldi.
Toata lumea stie maxima despre vinuri si mancare: vin alb la carne alba si vin rosu la carne rosie. Dar oare cati cunoastem cu adevarat si care vin rosu de exemplu merge cel mai bine cu Spaghetti alla Bolognese sau care vin alb merge cel mai bine cu Risotto al nero di sepia? Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai potrivite asocieri cand vine vorba de vinuri italiene si mancaruri italienesti.
Asocieri culinare cu vinuri rosii italiene
San Lorenzo Bramante – Brunello di Montalcino 2014
Sa incepem cu Toscana si ale sale coline scaldate-n soare. O regiune bucolica plina de istorie si carisma care pe langa faimosul pictor renascentist Botticelli a mai dat lumii Bistecca alla Fiorentina si vinul care i se potriveste cel mai bine: Brunello di Montalcino. Acest vin are un nivel crescut de tanini si o aciditate robusta care-i dau consistenta si ii scot in evidenta aromele fructate si usor condimentate. Pentru a fi domolit este maturat in baric (slavon sau francez) timp de minimum cinci ani insa merita asteptarea.
Datorita acestor proprietati Brunello va domina majoritatea mancarurilor insa nu si cele care au multa aroma precum fripturile din vita, vanat, miel, mistret, iepure salbatic sau fazan.
Giovanni Rosso – Barolo Del Comune di Serralunga D’Alba DOCG 2017
Un alt vin rosu italian de exceptie este Barolo. Originar din regiunea Piemonte acest vin este creat exclusiv din strugurele Nebbiolo si trebuie maturat in baric cel putin 2 ani.
Avand un profil aromatic versatil, aciditate crescuta si o consistenta bogata, Barolo este vinul care acompaniaza cu eleganta orice platou de mezeluri fine insa langa un Vitello Tonnato acest vin similar Pinot Noir-ului va straluci.
Alte recomandari: risotto cu trufe, fritto misto piemontese si brasato di manzo (rasol de vitel).
Claudio Quarta – Tenute Eméra – Anima di Primitivo 2019
Facem acum un salt pana in calcaiul peninsulei in Puglia, de unde vine al treilea vin rosu pe care vi-l recomand cu caldura. Primitivo este un vin obtinut 100% din Primitivo di Manduria ce surprinde placut prin culoarea sa rubinie intensa si nasul echilibrat, complex si ademenitor dominat de note gemoase cu indicii clare de cirese si prune supracoapte impletite cu tonurile piperate, lemn dulce si cacao. Pe palatin se simte un gust amplu si catifelat cu arome de fructe negre de padure coapte. Postgustul este savuros si de lunga durata. Din acest motiv primitivo este vinul ideal cand avem pofta de spaghetti bolognese.
Alte recomandari: rigatoni al forno con melanzane e salsiccia si pizza.
Cantine Risveglio – Susu 2020
Susumaniello este un soi de strugure negru cultivat exclusiv in Puglia si este unul dintre cele mai rare si vechi soiuri din Italia. Fiind un vin atat de misterios m-am gandit sa-l deconspiram si am aflat ca in general acest vin este de culoarea rubinului, nas intens si complex cu indicii puternice de fructe rosii, gust echilibrat, catifelat si savuros, generos in arome de fructe negre de padure supracoapte si mirodenii dulci, usor picant. Dar cel mai important aspect al sau este ca se potriveste perfect cu lasagna al forno si cam cu orice alte paste cu ragu.
Alte recomandari: costine di maiale con salsa di fagioli neri si costolette di cervo in salsa di mirtilli rossi.
Cantine Risveglio – Pecoranera Nero di Troia 2020
Al doilea cel mai plantat soi de strugure negru in Italia dupa Sangiovese, Pecoranera Nero di Troia, ne ofera vinuri surprinzator de carismatice de culoare rosu rubiniu intens cu reflexii violacee in margini, nas expresiv si generos in note de fructe negre de padure coapte (mure, coacaze, afine si cirese) acompaniate de note de condimente (cacao, cafea, vanilie si lemn dulce), cu un gust savuros, fructat si echilibrat, iar in final se resimte rotund si persistent. Acest vin nascut in sudul Italiei este companionul perfect pentru a gama larga de mancaruri pe baza de carne rosie.
Alte recomandari: branzeturi maturate dure si paste cu ragu.
Asocieri culinare cu vinuri albe italiene
Sutto – Pinot Grigio 2018
Ca tot aminteam mai sus de Risotto al nero di seppia am ajuns acum si la vinul care i se potriveste cel mai bine. Un Pinot Grigio din zona Veneto va fi mereu alegerea potrivita pentru mancarurile pe baza de peste si fructe de mare insa impreuna cu risotto-ul care ne face dintii negri formeaza o uniune perfecta.
Alte recomandari: salata cu fructe de mare, fritto misto si spaghetti carbonara.
Contarini – Prosecco Superiore D.O.C.G. Millesimato Brut
Daca ne aventuram in zona spumantelor trebuie sa tinem cont de nivelul de zahar din acestea. De exemplu un prosecco brut poate fi servit ca aperitiv sau cu aperitive usoare (care pot contine ansoa, oua, branzeturi si creveti) dar daca ne dorim cu adevarat sa vedem adevarata valoare a acestuia va sugerez sa-l incercati cu Linguini all’astice (sau mai pe romaneste paste lungi cu homar tras la tigaie).
Alte recomandari: cocktail de creveti, mezeluri fine, branzeturi maturate moi si stridii.
Contarini – Prosecco Superiore D.O.C.G. Millesimato Extra Dry
Crestem putin nivelul de zahar si trecem la categoria spumantelor Extra Dry care nu sunt deloc Dry (seci) cum ar sugera numele insa pentru mai multe informatii asupra acestui subiect va invit sa cititi un articol mai vechi de pe blog. Asadar cu ce asociem cel mai bine un prosecco extra dry? Fiind mai dulceag si mai catifelat decat fratele sau Brut(us), prosecco extra dry merge excelent cu aperitive si carne alba insa asocierea cea mai potrivita o putem face cu carpaccio di polpo. Veti descoperi in aceasta uniune de gusturi si arome de ce i se spune prosecco-ului extra dry Regele Aperitivelor.
Alte recomandari: canapé fritti con gorgonzola sau cu ricotta di buffala si cu peste crud si fructe de mare.
In incheiere…
Preparatele culinare italienesti vor avea un grad de compatibilitate mult mai ridicat in asociere cu vinuri italiene deoarece apartin aceluiasi terroir, dar cum nu exista reguli cand vine vorba de gusturi voi sunteti cei care decideti in final ce vin merge cu mancarea de care aveti pofta. Pofta buna!